Ми у Facebook
22.08.2018, 11:30

Сьогодні свято Матвія: історія та прикмети

22 серпня відзначається пам'ять Матвія — одного з учнів Ісуса Христа. Він став апостолом замість Іуди Іскаріота.
У книзі апостольських діянь ім'я цього святого згадується лише один раз — в оповіданні про те, як Петро запропонував вибрати дванадцятого апостола після зради Іуди. За переказами, вибір між Матфієм і Йосипом Варсавой був зроблений за допомогою жеребу.

Інші відомості про Матвія відомі з пізніших джерел.

Згідно житію, складеному Димитрієм Ростовським, Матфій народився у Вифлеємі і з раннього дитинства вивчав Закон Божий під керівництвом Симеона Богоприїмця. До обрання в число Дванадцяти апостолів він був одним із 70 учнів Ісуса Христа. Пізніше він разом з іншими апостолами від дванадцяти став свідком зішестя Святого Духа, а потім проповідував у Єрусалимі та Юдеї. Житіє приписує йому дар чудотворення, зцілення хворих і вигнання бісів.

Багато разів життю Матвія загрожувала небезпека, але кожен раз він щасливо минав її. Але одного разу біда не обійшла його: Синедріон засудив проповідника за поширення християнства до смерті. За одними даними, апостол був забитий камінням, за іншими — розп'ятий на хресті.



З днем Матвія пов'язували моторошне повір'я: нібито в цей час до коров'ячого вимені причіпляються змії і висмоктують молоко. Тому їх намагалися не випускати на пасовище, а також з особливою ретельністю дотримувалися всі пов'язані з цим звичаї. Наприклад, господині завжди намагалися доїти корову на самоті, щоб «зайві очі» не зіпсували корівку. Дійницю ніколи не ставили ні на стілець, ні на діжку, щоб у корови не пропало молоко.

З Матвієм наближення осені ставало очевидним, повітря остигало, а в небі все частіше з'являлися хмари. «Матвій негоду підпускає, літній дощ осіннім перебиває», — примічали люди.

Іменини в цей день

Олексій, Антон, Григорій, Дмитро, Іван, Ірина, Леонтій, Макар, Маргарита, Марія, Матвій (Матфей), Петро, Самійло, Юліан, Яків





На правах реклами