Ми у Facebook
23.08.2018, 15:22

Сергій Мусевич: “Забезпечення прав і свобод людини – омріяна НЕЗАЛЕЖНІСТЬ особистості, сім’ї, родини, суспільства”

Тривалий час люди, які стали успішними у різних сферах, вважали, що їм варто лишатися осторонь справ суспільно-політичних, часто боялися чи то просто не вважали за потрібне висловлювати свою позицію у сфері віри та релігійності.
Але зараз, коли країна потребує реальних змін, саме такі люди, які керуються у житті християнськими цінностями, мають активну громадську, соціальну, сімейну позиції, повинні стати не тільки прикладом для наслідування, а й бути відкритими для діалогу, щоб об’єднувати навколо себе людей справедливості, чесності та щирої віри. Саме такою людиною є відомий рівненський правозахисник Сергій МУСЕВИЧ, який з нагоди Дня незалежності поділився своїми думками про державу, суспільство, істинну незалежність та моральні цінності…



– Пане Сергію, скажіть, чому ви вирішили стати юристом, це було вашою мрією ще з дитинства?
– Так, ще з дитинства я маю загострене почуття справедливості, тому коли прийшов час визначатися з майбутньою професією, то не коливався ні секунди. Вступив до Київського міжнародного університету "Україна" та отримав диплом за кваліфікацією "спеціаліст, спеціальність Правознавство, професійна кваліфікація юрист". Працюю юрисконсультом на приватному підприємстві, відвідую юридичні форуми та семінари, щоб якомога більше розширити знання й отримати додаткові навички. Завжди віддано і сумлінно стараюся ставитися до роботи, оскільки переконаний, що верховенство закону – запорука гармонійного розвитку суспільства і добробуту людей.

– В нашій же країні ми постійно стикаємося з тим, що люди порушують закон. А беззаконність чиновників, суддів, олігархів просто "з’їдає" суспільство зсередини. Чи реально, на вашу думку, здолати корупцію і що для цього слід зробити?
– Ви цілком праві, й тому встановлення правопорядку та подолання корупції, яка охопила як економічну та політичну систему, так і громадське життя, повинні стати першочерговим завданням влади та суспільства. Слід перейти від імітації боротьби з корупцією до реальних санкцій щодо нечесних на руку чиновників. Сьогодні в Україні створено цілу низку антикорупційних органів, які не лише не працюють системно, але й конфліктують між собою. Боротьба з корупцією перетворилась на суцільну імітацію. Тому, насамперед, необхідно законодавчо посилити кримінальну відповідальність для корупціонерів аж до довічного позбавлення волі з обов’язковою конфіскацією, вилученням у родичів правопорушника майна, набутого злочинним шляхом. Окремі злочини за корупційні діяння мають бути прирівняні до державної зради. Також повинне бути введене обов’язкове декларування чиновниками та членами їх сімей не тільки власних доходів, а й витрат. Має бути відокремлена правоохоронна система від політики та запроваджене правило призначення правоохоронців на посади виключно за принципом професіоналізму. Велика кількість правоохоронних органів України призводить як до безвідповідальності кожного окремого з них, так і до конфліктів між ними. Це спричиняє неефективність механізмів контролю за їхньою діяльністю, збільшення бюрократичного апарату. Структура правоохоронних органів держави має бути реформована на трьох європейських принципах: неухильне дотримання законів; підтримка їхнього авторитету; достатність повноважень для реалізації визначених законом функцій.



– Корупція, беззаконня стали причинами того, що наша країна вже десятки років знаходиться в економічній кризі. На ваш погляд, чи можливо подолати економічну кризу в Україні?
– Так, можливо, але для цього потрібно багато працювати! Ми можемо і маємо розробляти нові моделі економіки та брати собі за приклад розвинуті держави світу, а особливо ті, де цінності Реформації були закладені в основу державності. Чимало корисних реформ вже написано до нас, і нам варто застосувати їх у нашому суспільстві, щоб вивести країну з матеріального прокляття.

– Ви – не тільки правозахисник, не тільки особистість з активною громадською позицією, а і щиро віруюча людина. Поділіться думками, чи є зв’язок між відсутністю віри в житті людей та тому стані речей, які ми бачимо в державі?
– Переконаний, що відмова від Закону Божого в суспільному житті призводить до панування зла й несправедливості, в якому сьогодні живе майже кожен українець. Вірю, що всі ті, хто вважає себе християнами, повинні працювати над тим, щоб закликати суспільство повернутися до християнських цінностей. Особисто я в своїх телепрограмах "10_Заповідей" закликаю суспільство повернутися до принципів Європейської Реформації, що принесли нам історичний досвід успішних держав Заходу, й усвідомити, що тільки Біблійні закладини в суспільстві можуть протистояти аморальності та злу, що розплодилося в нашій державі. Якщо Україна відмовиться від християнських основ буття, то вона здійснює самогубство. Це відбувається в усій суті цього слова, в тому числі й у прямому – європейська громада зменшується чисельно і втрачає свою ідентифікацію, а значить Незалежність. Тільки це може насправді привести нашу націю до істинної НЕЗАЛЕЖНОСТІ. Як говорять ті, хто чув мої проповіді, мені вдається мотивувати громаду "оцерковлених" взяти відповідальність за суспільні процеси, що відбуваються в державі. Наша віра в Творця та Його Закони має бути реалізована на практиці у всіх сферах розвитку людини. Як сказано в Біблії: "Віра є здійснення очікуваного". Тому настав час Реформації, яку дає Бог через Святе Письмо. Тільки піднесення духовних цінностей у суспільстві є життєво важливим для України і умовою позитивних перетворень фундаментального рівня. І ми, як громада, маємо докласти всіх зусиль, щоб кожен мав право жити вільно – і це стане підґрунтям для оздоровлення нації в цілому, побудови міцного морального фундаменту Незалежності.

– Ваша позиція як громадянина стосовно подій на сході України?
– Війна руйнує та нищить, приносячи з собою лише біль і страждання. Жахливі події останніх років на Донбасі мають спонукати всіх замислитися про цінність кожного людського життя, яке не повинне ставати розмінною монетою у геополітичних амбіціях жодної держави та у власних корисливих цілях. Усе суспільство і кожен громадянин окремо – чи то політик, чи то релігійний діяч, чи то працівник ЗМІ – мають плекати суспільний мир і злагоду, не допускати у своїх висловлюваннях мову ворожнечі, шукати шляхи до примирення через діалог та взаємне прощення.



– Уявіть себе політиком, якими були би ваші перші політичні кроки? Над чим би працювали перш за все?
– Я розробив би модель того, щоб керівництво держави і державний сектор були наближеними до громади та підзвітні їй, бо тільки служачи народу, чиновник виконує своє покликання перед Творцем. Я, як правозахисник є частиною громадянського суспільства і разом з усім українським народом в молитві звертаюся до Бога і сподіваюся, що ми як держава зробимо все залежне від нас для благословенного життя наших громадян, для утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Адже саме забезпечення прав і свобод людини за Конституцією України є одним із головних обов’язків держави, і це є та омріяна НЕЗАЛЕЖНІСТЬ особистості, сім’ї, родини, суспільства. Нехай допоможе нам в цьому Бог.

– В продовження теми, що вважаєте основою політичної діяльності? На що варто робити акценти?
– Переконаний, що основа політичної діяльності – це правильні пріоритети та увага до кожної окремої особистості, родини, конкретного суспільства, бо людина – це дар Божий і найвище серед створеного Творцем творіння. Як батько трьох дітей, я закликаю суспільство робити ставку на виховання дітей та молоді на Біблійному світогляді, і ми маємо зробити все можливе, щоб предмет Теології-богослів’я (вивчення Святого Письма) став і був обов'язковий у загальноосвітніх школах та вищих навчальних закладах. І ми, як батьки, докладаймо всіх зусиль, щоб кожен знав, що "Діти – це спадщина Господня", вони мають право на життя з моменту зачаття, а тому аборт, дітовбивство є гріхом перед Богом. Варто спільними зусиллями розвивати в нашому суспільстві культуру усиновлення і підтримки сімейних форм виховання, шукати наставників, котрі готові підтримувати дітей на складній життєвій дорозі. Адже це є ще однією соціальною та духовною проблемою в нашій країні є сирітство.

– Тепер зрозуміло, чому саме ви є співорганізатором та ідейним натхненником таких відомих у нашому місті заходів, як Сімейна хода та Родинний форум. Розкажіть про це трохи детальніше.
– Реформація породила парламентаризм, щоб ми на законодавчому рівні розпочали боротися з новими шкідливими ідеологіями та абсурдними типами тотожності, тобто ідеологію "ґендеру". Адже одна з головних загроз розвитку здорової родини в Україні – намагання нав'язати гомосексуалізм та одностатеві партнерства як норму життя. Тому подібні заходи є архіважливими і ми повинні ще раз і ще раз акцентувати увагу на істинних біблійних цінностях та законах.



Справжня віра в Творця виховує в нас Біблійні риси поведінки, що стануть підвалинами для захисту духовних та матеріальних цінностей кожного, хто проживає в Україні, тому що Закон Божий закликає нас оберігати життя один одного та шанувати релігійність та гідно ставитися до побуту свого ближнього.


Сергій Мусевич завжди відкрито ділиться власним досвідом, порадами, готовий допомогти та підтримати. Тел. +38(099)3-444-555








На правах реклами