Ми у Facebook
14.09.2018, 18:00

Новий Виборчий кодекс, або Як "гречка" стане дешевшою

Фото автора

Затамувавши подих, українці в очікуванні голосування у другому читанні за проект Виборчого кодексу. 7 листопада 2017 року ВРУ таки прийняла у першому читанні даний проект.
У тому, що за цей законопроект, що об’єднав і кодифікував у собі 5 виборчих законів, проголосують і у другому читанні – сумнівів немає, оскільки без нього не можливий буде ще один транш від МВФ (а, вибори ж тра за якийсь кошт проводити).

Основною ідеєю, що таки привнесли до цього документа, є “відкриті списки”. Більшість людей, що активно агітувала за це нововведення, насправді самі не розуміють значення цієї термінології.

Валентин Дупак
Валентин Дупак


Щоб зрозуміти навіщо потрібні такі нововведення, треба для початку зрозуміти, що таке виборча система взагалі, і чим виборча система, що існує на сьогодні – погана.

А погана вона тим, що не відображає справжнє волевиявлення географічної (обласної) групи населення України. Від багатьох регіонів країни до ВРУ пройшли депутати, які жодного дня навіть не проживали десь на Сумщині чи Тернопільщині, а обрані були за потрібну кількість “гречки”.
Що ж нового ми отримаємо:

1. Скасування мажоритарної системи при виборах до ВРУ, як основного чинника засіювання гречкою виборців. Мажоритарка залишається лише при виборах у раду малих містечок та сіл.

2. Виборчий бар’єр буде знижено, з 5% на сьогодні, до 4-х відсотків, що надає більші шанси для проходження до Ради маленьким партіям.

3. Запроваджуються “відкриті списки”. На практиці це означає, що кількість виборчих округів буде зменшена з 225 до 27-х. По 1-му округу на область, для Київської і Дніпропетровської області по 2, що пов’язано із масштабами областей, а Крим де-юре об’єднали із Херсонщиною.

На руки, при голосуванні, виборець отримає великий бюлетень, у якому, окрім партій, буде можливість проголосувати також і за кандидата. Від області буде можливість представлення у Раді аж 17-ти депутатами! Ця новина має потішити виборця, адже означає, що обрані нею депутати представлятимуть не стільки партію, скільки регіон.

Поняття “першої п’ятірки” – зникає, як таке, оскільки теоретично до Ради може не пройти навіть Голова партії.

4. Виборчі комісії стануть професійними, щоб працювати у них, потрібно буде пройти спеціальне навчання, отримавши у результаті якого сертифікат.

І, ось ми доходимо до самого цікавого… А що на рахунок “гречки” і підкупу? Як зауважує більшість аналітиків, підкупи зменшаться, а їх можливість погіршиться…

Насправді, на жаль – НІ!

До прикладу, якщо раніше до ВРУ могло пройти від Рівненської області 5 депутатів-мажоритарників, то тепер буде змога пройти аж – 17-ти, що більш ніж утричі зменшує “вартість” мандату.

Інше питання, що гречку тепер будемо їсти місцеву…

Обмін свого законного "права на краще життя" на веління шлунка, то мабуть якась ментальність або наслідки зубожіння, зневіри.

Незабутньою є історія із голосуванням у свій час за Івана Франка, що програв вибори через конкурентів, які купляли голоси ковбасою. "Один польський селянин підрахував, що у 1895 році селяни-хруні (а так називалися ті, хто продавав своїх голоси, бо «хрунь» – це свиня), на виборах з’їли 70 км ковбаси. Уявіть, собі – 70 кілометрів!!!"

Загалом, Виборчий кодекс у такому вигляді, як він є на сьогодні, залишається досить не поганою, але ще дуже “сирою” ініціативою, оскільки він потребує внесення до нього такої основної ініціативи, як заборона політичної реклами. Політична реклама у більшості сіл та містечок України діє на виборця зомбуючим чинником, доступ до якої мають лише багаті олігархічні партії.
Хотілося би побажати нашим законотворцям діяти у хорошому руслі не лише “з під палки”, а й за власною ініціативою!

Спеціально для OGO.ua юрист Валентин ДУПАК





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ