Ми у Facebook
20.09.2018, 16:00

У медзакладах Рівненщини будуть "червоні" та "зелені" списки пацієнтів

Про перші підсумки реформи галузі охорони здоров’я на Рівненщині та плани на 2019 рік йшлося під час засідання медичної ради реформ.
Заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко розповіла про 4 головні пріоритети галузі на 2019 рік.

У наступному році продовжиться реформування закладів первинної ланки медичної допомоги, які 100% мають перейти на договори зі Національною службою здоров’я України. З 1 липня пряме фінансування за послуги з держбюджету отримують лише 4 центри ПМСД – Рівненський, Здолбунівський, Гощанський та Зарічненський, а вже з жовтня за новою системою фінансування працюватимуть ще 29 центрів.



У медзакладах первинки будуть, так звані, червоні та зелені списки пацієнтів. Людей, які підписали декларації лікуватимуть безкоштовно. А пацієнтам, які не підпишуть декларації, медпослуги надаватимуть платно. Тому, аби люди розуміли, за яким принципом можна буде отримати безкоштовну медичну допомогу, Світлана Богатирчук-Кривко закликала присутніх активізувати роз’яснювальну роботу серед населення області.

«Є райони, де до 65% мешканців вже заключили договори із сімейними лікарями. Це Володимирецький, Березнівський, Гощанський райони. Натомість у Костопільському, Радивилівському та Млинівському кампанія з вибору лікаря на рівні 35-40%».

Наступний пріоритет – початок трансформації на рівні спеціалізованої медичної допомоги. «З 1 січня 2019 року усі комунальні заклади вторинного і третинного рівня повинні стати комунальними некомерційними підприємствами. Хоча фінансуватись із Національної служби охорони здоров’я України вони будуть тільки з 1 січня 2020 року», - зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

По-третє, увагу у 2019 році зосередять на реорганізації екстреної медичної допомоги. «Тут ми теж спрацювали на випередження, - розповіла заступник голови ОДА. - На останній сесії обласної ради виділили кошти на проектно-кошторисну документацію із створення диспетчерського пункту. А ті регіони, що наперед спрацювали, будуть мати хороше фінансування з державного бюджету».

Також у наступному році МОЗ України планує розширити програму «Доступні ліки» препаратами з державних закупівель, тож на Рівненщині працюватимуть і над цим напрямком.

За матеріалами прес-служби РОДА.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ