Ми у Facebook
09.10.2018, 08:00

Сьогодні день пам'яті святого євангеліста Іоана Богослова

9 жовтня православна церква вшановує пам'ять святого євангеліста та апостола Іоана Богослова. Апостол Іоан був улюбленим учнем Ісуса Христа. Спаситель любив його за жертовну любов та душевну чистоту.
Одне з великих свят, яке відзначаємо у жовтні, - вшанування святого євангеліста та апостола Іоана Богослова, якого Ісус Христос покликав на проповідь Євангелія, і згодом саме Іоан став улюбленим учнем Христа.

Церковний календар на 2018 рік: православні свята і пости

Іоан був сином Зеведея і Саломії – дочки святого Йосифа Обручника. Одночасно зі своїм братом Яковом він був покликаний Ісусом Христом в число учнів на Генісаретському озері. Після свого покликання апостол не розлучався з Господом і був одним з трьох учнів, яких він особисто наблизив до Себе.

Святий Іоанн був присутнім при воскрешенні Господом дочки Іаїра і був свідком Преображення Господа на Фаворі. Під час Тайної Вечері він возлежав поряд з Господом і за знаком апостола Петра, прихилившись до грудей Спасителя, запитав хто видасть Його. Апостол Іоанн слідував за Господом, коли Його, зв’язаного, вели з Гефсиманського саду на суд беззаконних первосвящеників Анни та Каяфи, він же знаходився у дворі архієрейському при допитах свого Божественного Вчителя і невідступно слідував за Ним по Хресному шляху, сумуючи всім серцем. Біля підніжжя Хреста він плакав разом з Божою Матір’ю і почув звернені до неї з висоти Хреста слова Розіп’ятого Господа: «Жоно, це син Твій» і до нього: «Це Мати твоя» (Ін. 19,26, 27).

Після Успіння Богородиці апостол Іоанн, за жеребом, вирушив до Ефесу та інших міст для проповіді Євангелія, взявши з собою свого ученика Прохора. Вони вирушили в подорож на кораблі, котрий потонув під час сильної бурі. Всі подорожуючі були викинуті на сушу тільки апостол залишився в морській глибині. Прохор гірко ридав, втративши свого духовного отця і наставника, і пішов до Ефесу сам. На чотирнадцятий день шляху він стояв на березі моря і побачив, що хвиля викинула на берег людину. Підійшовши до неї він пізнав апостола Іоанна Богослова. Учитель та учень вирушили до Ефесу, де апостол проповідував язичникам про Христа.

Іван Богослов був єдиним із 12 Христових апостолів, який помер природною смертю (100-го року після народження Христа у віці 94 років, за іншими джерелами у віці більше 100 років). Його проповіді завжди вирізнялися неодноразовими чудесами і це змушувало людей увірувати в Ісуса Христа. Апостол випивав чашу зі смертельним ядом і залишився живим, потім вийшов неушкодженим з котла з киплячою оливою. Також Іоан Богослов вигнав багаточисельних бісів і зцілив велику кількість людей.

Святий Іоанн залишив після себе величну спадщину: Євангеліє, три Соборних послання (1-ше Івана, 2-ге Івана, 3-тє Івана) та Апокаліпсис (Об'євлення Іоана Богослова).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Церковний календар на жовтень 2018

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами