Ми у Facebook
23.11.2018, 14:40

Шахрайства, які підстерігають споживача у "чорну п'ятницю"

Шахраїв у день купівельного буму намагаються нажитися по-максимуму. Отож, що потрібно знати про "чорні" знижки і як не потрапити на гачок недобросовісних продавців?
Ціни-стрибуни

Місяць тому "щось умовне" коштувало 1 тис. грн. Перед "чорною п'ятницею" ціна безпідставно підстрибнула до 1,3 тис. А потім, в день розпродажу, - аукціон небаченої щедрості! Вартість бажаного для кого-то "чогось" знизилася на 300 грн - до тієї ж 1 тис. Це одна з найпоширеніших схем обману і залучення уваги потенційних покупців.

Чорна п'ятниця у Рівному: де діятимуть шалені знижки

Щоб не потрапити в таку пастку, потрібно завчасно планувати шопінг в "чорну п'ятницю". По-перше, визначитися з предметом купівлі і деякий час стежити за його вартістю. Також в день розпродажу можна порівняти ціни на прайс-агрегаторах, де, до речі, часто є історія зміни вартості товарів. Це підкаже, чи дійсно перед вами вигідну пропозицію, яке, безумовно, є в "чорну п'ятницю", або продавець просто наживається на довірі покупців.

Заспокійливий обман

"Вибачте, цей товар вже розпроданий. Але ми можемо вам запропонувати чудові, навіть більш якісні аналоги по трішки вищій ціні". Доводилося чути такі втішні слова, коли в пориві ейфорії ви дзвонили в магазин, щоб замовити якийсь товар за вигідною ціною? Насправді це дуже популярний психологічний прийом, який використовують не тільки в "чорну п'ятницю", а постійно. Якщо людина вже прийняв рішення купити якусь річ, він готовий витратити на неї кошти, однак при відсутності обраної може погодитися і на іншу, більш дорогу. Звичайно, такий підхід спрацьовує не завжди. Однак раз в десять дзвінків хтось таки не встоїть перед розповіддю консультанта магазину.

Чорна п’ятниця у Рівному: де діятимуть акційні пропозиції

У такій ситуації потрібно зберігати холодний розум. Доведено, що у чоловіків в цілому раціональний підхід до шопінгу, а рішення щось купити у жінок частіше емоційне. Тому в таких випадках слід себе налаштувати саме на раціональну хвилю і не дозволяти продавцеві собою маніпулювати.

Вранці гроші, ввечері нічого

Ще одна можливість для інтернет-шахраїв - умови оплати товару. Всі чесні продавці зазвичай або пропонують різні варіанти перерахування коштів, або, наприклад, на маркетплейсах, використовують умовну "безпечну оплату". А коли людині ставлять чітку умову підписки - велика ймовірність, що він має справу саме з шахраями. У "чорну п'ятницю" змусити покупця заздалегідь перевести кошти і ввести його в оману набагато легше, пояснивши це тим, що товар на вигідних умовах розкуповують, магазину потрібна гарантія. Причому на руку недобросовісному продавцеві в період розпродажів грає час, адже обмеженість пропозиції часто підштовхує людей до поспішних дій.

Чорна п’ятниця: історія виникнення

Тому і в "чорну п'ятницю", і в будь-який інший день краще вибирати варіант післяплати за замовлення. Крім того, що гроші не будуть перераховані шахраям, які і не збиралися відправляти оплачений товар, у вас ще буде можливість від нього відмовитися, якщо він виявиться неякісним.

Умови із зірочкою

Часто в договорах внизу сторінки є текст дрібним шрифтом, на який більшість людей не звертає увагу. А насправді там зазвичай вказана критично важлива інформація, яка потім грає ключову роль у вирішенні спорів щодо укладеної угоди. З шопінгом в "чорну п'ятницю" відбувається те ж саме. Нерідко біля назви товару або його опису може стояти зірочка або інша позначка, значення якої пояснюється десь далеко дрібним білим шрифтом на світло-сірому тлі. Хто ж зверне на нього увагу? А там можуть міститися важливі умови акції або нюанси доставки. Неуважність може привести до того, що знижка на товар не буде врахована або робота кур'єра буде коштувати як половина замовлення.

Уважність і ще раз уважність. Щоб ви могли в разі чого довести свою точку зору, потрібно ознайомитися з усією інформацією про товар, умови його придбання і надання знижки на нього.

Капкан для даних

Кіберзлочинці просто обожнюють різні масові акції. У потоці пропозицій від магазинів можна легко розмістити свої пастки і заманити в них довірливих покупців. Зокрема, нерідко вони відправляють на пошту листа з додатками, які нібито містять подарункові сертифікати від продавців або посилання на таємні сторінки з ексклюзивними пропозиціями. Так можна підхопити небезпечний вірус на комп'ютер або інший гаджет. Або ж шахраї створюють окремі сайти під виглядом інтернет-магазинів, особливо під час шопінгового ажіотажу, де за реєстрацію збирають ваші дані і з їх допомогою крадуть гроші з рахунків.

Що таке Чорна п`ятниця?

Тому не тільки в "чорну п'ятницю", але і в будь-який день слід турбуватися про безпеку свого шопінгу. Звертати увагу на підозрілі посилання та додатки в листах, не передавати дані через незахищені мережі Wi-Fi в громадських місцях, дивитися на протокол шифрування сайту (повинно бути https: // ...), стежити за операціями з платіжною карткою, не передавати нікому свої особисті дані, паролі або кодові слова і т.д. І по можливості краще перевіряти репутацію та інші відомості про продавця в відкритих джерелах і за допомогою спеціалізованих сервісів. Під час великої шопінгової ейфорії про це потрібно особливо пам'ятати. Адже "солодкі" пропозиції від шахраїв можуть затьмарити розум навіть досвідченому раціональному покупцеві.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини