Ми у Facebook
29.11.2018, 13:17

200 млрд на оборону, легалізація євроблях та монетизація субсидій

23 листопада Верховна Рада проголосувала за проект Закону про Державний бюджет на 2019 рік в цілому. VoxUkraine вирішив розібратися, які головні нововведення з’явилися у законі про бюджет порівняно з попередніми роками, і підготував короткий експлейнер з 10 ключовими змінами.
1. Монетизація субсидій

З 1 січня 2019 року стартує монетизація субсидій, яка відбуватиметься у три етапи. На першому етапі, з 1 січня, субсидії у грошовому вираженні на окремий банківський рахунок отримають ті, хто вперше звертається за субсидією (тобто ті, хто подав заявку вже у 2019 році). На потреби монетизації у бюджеті закладено 20 млрд гривень з загальних 55,1 млрд, виділених на субсидії.

Як воєнний стан вплине на українську економіку


Наступні два етапи стартують 1 травня та 1 жовтня відповідно. З 1 травня монетизацію буде розповсюджено на тих, хто отримує субсидії вже багато років, а з 1 жовтня монетизація стане всеохоплюючою: усі льготи та субсидії буде переведено у формат грошових виплат.

2. Продовження льгот на імпорт електрокарів


Законопроектом №9260, за який Рада проголосувала перед бюджетом, було продовжено до 2022 року строк звільнення електрокарів, які ввозять на територію України, від податку на додану вартість.

3. Індексація пенсій

“Осучаснення” пенсій в рамках пенсійної реформи почнеться з 1 березня. За новою формулою, підвищення пенсій тепер будуть на 50% залежати від інфляції та на 50% - від зростання середньорічних зарплат. Міністр соцполітики Андрій Рева оцінив, що пенсії зростуть на 20%.

4. Легалізація “євроблях”

Законопроекти 8487 та 8488, які вступили в силу 25 листопада 2018 року, регулюють правила ввезення та розмитнення авто на єврономерах. У дохідній частині бюджету-2019 заплановані надходження від легалізації євроблях. Кабінет міністрів оцінив ці майбутні надходження у 1 млрд гривень. Ці кошти підуть до Пенсійного фонду у форматі додаткових надходжень. Проте в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова зазначила, що спрогнозувати, скільки саме отримає бюджет від легалізації “євроблях” наразі складно, оскільки ці надходження значною мірою залежать від поведінкового фактору - а саме готовності до співпраці власників авто на єврономерах.

5. Підвищення акцизів на тютюнову продукцію


З січня 2019 року акцизи на тютюнові вироби зростуть на 20%. У липні 2019 відбудеться друге підвищення, ще на 9%. За розрахунками компанії PhilipMorris, це означатиме підвищення цін до 7-8 гривень за пачку сигарет. “Якщо виробники захочуть повністю «перекласти» підвищення акцизів на споживачів, в середньому сигарети здорожчають на 5 грн за пачку після першого підвищення акцизів в січні, та ще додатково на 2-3 грн. після додаткового підвищення в липні. Втім, на нашу думку, ринок залишається дуже конкурентним, відтак – неможливо спрогнозувати дії всіх учасників ринку”, – зазначають у компанії .

6. Субвенція на соціально-економічний розвиток територій

Цей пункт з’явився у тексті закону про бюджет лише при підготовці до другого читання. Субвенція на соціально-економічний розвиток територій складе 4,9 мрд гривень (цей ресурс було отримано за рахунок Державного фонду регіонального розвитку). Також депутати додатково зменшили витрати на програми підтримки аграріїв та ремонт доріг (кожну на 1 млрд гривень). Отримані 2 млрд гривень були спрямовані у Державний фонд регіонального розвитку).

7. Фіскальні ризики

Головними фіскальними ризиками бюджету-2019 є заплановані доходи від Національного банку Україні (у бюджеті закладено 47,6 млрд гривень). Справа у тому, що це на 12,7 млрд більше за розрахунки доходів у 2019 році, зроблені самим НБУ, а отже, є ризик невиконання цього плану.
Другий ризик — це гроші від приватизації, на суму 17,1 млрд гривень. План надходжень від приватизації регулярно лишається невиконаним, і цього року такий ризик також є високим. Варто зазначити, що кошти від продажу держмайна йдуть на погашення дефіциту і не вважаються доходами бюджету.

8. Пенсійний фонд

Видатки на Пенсійний фонд у порівнянні з минулим роком формально зросли майже на 19% — зі 139,3 у 2018 році до 166,5 млрд грн у 2019 році. Тим не менш, це не допоможе знизити дефіцит Пенсійного фонду, оскільки видатки по відношенню ВВП лишаються такими ж, як і у 2018 році: на рівні 4,2%. Увійти у тренд скорочення дефіциту в цьому році не вдасться.

9. Видатки на оборону

Значно підвищено видатки на зміцнення обороноздатності країни. На оборону у 2019 році в законі про держбюджет закладено понад 211 млрд гривень. Зокрема, Міністерство оборони отримає майже 102 млрд гривень (у 2018 - близько 86,6 млрд), РНБО - 1,77 млрд (1,56 млрд у 2018 році), МВС - 82,3 млрд гривень (близько 66 млрд у 2018 році).

10. Встигли вчасно


І останнє ноу-хау - це перше в історії незалежної України прийняття закону про бюджет до 1 грудня. Згідно з Бюджетним кодексом, крайній термін прийняття закону про держбюджет - 1 грудня, але раніше депутатам жодного разу не вдавалося вкластися в дедлайн. Нагадаємо, цього року Рада підтримала законопроект №9000 в цілому 23 листопада.





На правах реклами