Ми у Facebook
21.12.2018, 08:40

Найпростіший спосіб виростити зелену цибулю вдома

У зимову пору часом так кортить з`їсти салатик із зеленої цибульки чи притрусити нею омлет або смажену картоплю. Тому, щоб мати щодня у себе на столі апетитне пір`я цибулі, рівненські господині "виганяють" зелень у себе вдома на кухні.
Для цього найчастіше використовують два способи:

1) у контейнерах чи вазонах з землею;
2) у воді.

Найпростіший спосіб виростити зелену цибулю на підвіконні, з чим впорається навіть третьокласник, - помістити пророслу ріпчасту цибулину у склянку чи баночку з водою.

Щоправда, вигонка цибулі, як називають часто цей процес, потребує певних зусиль та правильного догляду. Якщо цибулини мало не плавають у темній, застояній воді, вони починають гнити, розповсюджують неприємний сморід. А коли забуваєш полити вчасно свій "город" і згадуєш про нього лише через тиждень два, на тебе чекає велике розчарування: замість соковитого зеленого пір'я - скручені, бліді й напівсухі пагони...

Для вигонки ріпчастої цибулі у воді варто дотримуватись кількох порад:

Пророслу, але не гнилу й не плісняву цибулину почистіть від лушпиння, не пошкодивши денце з корінцями й верхівку. Те саме стосується і ще не пророслої "ріпки".

Підберіть для неї склянку чи 200-грамову баночку з вузьким горлечком, щоб цибулина не провалювалась всередину. Якщо банка завелика, накрийте її старою поліетиленовою кришкою з вирізаним круглим отвором.

Налийте у банку-склянку стільки води, щоб денце цибулини її лише торкалось. Вода має бути кімнатної температури, відстояна щонайменше 1-2 доби.

Поки не з`являться корінці, воду треба міняти щодня, а ще краще – вранці та ввечері.

Хоча б раз на тиждень промивайте баночку та цибулину під струменем води.

Коли з`явиться перше зелене пір`я, не поспішайте зрізати його, бо цибулина може перестати рости.

Наберіться терпіння, щоб зелені пагони підросли до 15–20 см, а тоді їх можна зрізати майже повністю. На їхньому місці виросте ще 10-12 см. Потім цибулю треба промити, почистити й з`їсти.

Підливають й обприскують зелену цибулю в міру необхідності, наприклад, через день-два.

Щоб свіжа зелень була у вас постійно, нову партію цибулі "садіть" на підвіконні кожні 10 днів.

Найкраще "виганяти" зелену цибулю, коли Місяць росте, тобто в період від Молодика до Повні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Вирощуємо зелень на підвіконні
Дача. Сад. Город. Обираємо "правильні" горщики для кімнатних рослин [+Відео]
Дача. Сад. Город. Вирощуємо перець Чилі на підвіконні





На правах реклами