Ми у Facebook
21.12.2018, 14:00

Як вирощують новорічні ялинки на Рівненщині(+ФОТО)

У Рівненських лісах зростають тисячі ялинок, призначення яких радувати кожного у новорічно-різдвяні свята. Як вирощують, заготовляють та маркують новорічні дерева дізнавалась кореспондентка "ОГО".
Головна ялинка Рівненщини, що прикрашає майдан Незалежності, росла у Деражненському лісництві ДП "Клеванський лісгосп" її висота 24 м, а вік понад 90 років. А взагалі на Рівненщині 132 га землі - це плантації новорічних дерев. Їх спеціально висадили для того, щоб перед святами заготовити для потреб споживачів:

- На сьогоднішній день лісогосподарськими підприємствами області закладено 132 га плантацій новорічних дерев, на яких вирощується 600 тис ялинок, 90 тис з яких ялинок готові під зрубку. Така кількість сформована під замовлення споживачів. Вже реалізували 4 тис ялинок на суму 250 тис грн, - розповідає перший заступник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Васильович Прокопчук, - Важливо пам'ятати, що дерева заготовлені законно - марковані, зі спеціальними бірками. Тому купуючи новорічне дерево не дозволяйте знімати цю бірку, адже продавці хитрують і чіпляють потім вашу бірку на зовсім інше дерево, яке самовільно зрубали, а це незаконно.



Довідка: По штрихкоду можна прослідкувати і проаналізувати з якого лісового господарства , лісгоспу, лісництва, кварталу була заготовлена ялинка. За відповідним штрихкодом можна онлайн перевірити легальність ялинки, яку ви купуєте.

В рамках традиційного новорічного прес-туру журналісти відвідали Клеванський лісгосп та Сморжівське лісництво, щоб на власні очі побачити як зростають новорічні красуні, чи охороняють їх і скільки часу потрібно, щоб ялинка набула потрібного вигляду для реалізації:

- Це 22 квартал Сморжівського лісництва, плантація новорічних ялинок - площа якої становить 0,6 га. Ця плантація створена для того, щоб у передноворічний час заготовити потрібну кількість новорічних красунь і доставити до споживачів. Потрібно мінімум 6 років, щоб ялинка досягла метрової висоти. Максимальна ціна за ялинку цього року - 8 700, ця ялинка прикрашає головну площу Рівного, - зауважив головний лісничий Клеванського лісгоспу Петро Петрович Кусік.









- Ділянки під ялинки обирають відповідно до грунтових умов, для того щоб дерево ялини чи сосни давало найбільший приріст. На даний час по підприємству(ДП "Клеванський лісгосп") є 10 га діючих плантацій. У 2018 році створено ще 6 га нових плантацій. Для охорони новорічних насаджень у кожному лісництві створена рейдова група на підприємстві з інженерного складу. 6 лісництв - 6 рейдових груп, 3 рейдові групи чергують цілодобово, решта постійно здійснють виїзди, - додав Петро Кусік.

Вартість святкових дерев залежить від їх висоти.
Ялинку до 1 у лісгоспах Рівненщини та спеціалізованих магазинах "Лісовичок" можна придбати у середньому за 60 грн:
- від 1 до 1,5 м – за 80 грн,
- від 1,5 до 2 м – за 90 грн,
- від 2 до 2,5 м – від 110 грн.

До слова, відповідно до розпорядження міського голови Рівного в період з 20 по 31 грудня 2018 року на територіях, прилеглих до ринків та супермаркетів (торгових центрів) буде організовано торгівлю новорічними ялинками та соснами.





На правах реклами