Ми у Facebook
22.12.2018, 08:03

Мистецьке кафе у...бібліотеці

Фото надано Рівненською обласною бібліотекою для молоді

Мистецьке кафе - у такому неординарному жанрі днями відбувся захід про французьку та про паризьку культуру (і про її точки дотику з українською історією) - у Рівненській обласній бібліотеці для молоді.
Захід, котрий традиційно на високому рівні провела бібліотекар Ніна ТАРКОВСЬКА. Власне, захід так і називався "Під небом Парижу".

Мистецьке кафе обласної бібліотеки для молоді приємно й несподівано вразила атмосфера святкової Столиці кохання, як дехто романтично називає Париж. Смачні круасани, ароматний чай та вишукана вінтажна інсталяція від талановитого рівнянина, також бібліотекаря Сергій КРАВЧЕНКА - усе це справді створило позитивний, оптимістичний настрій!


Учасниками заходу у бібліотеці були студенти Рівненського автотранспортного технікуму, журналісти, інші читачі та працівники бібліотеки для молоді.

- Висловлюся по-молодіжному: "класно" й "круто"! - посміхається Ярослав ФЕНТІСОВ, студент Рівненського автотранспортного технікуму. - І круасани дуже смачні!

- Це справжній "катарсис" - тобто, очищення мистецтвом! - серйозно відгукується інтелігентний студент Олександр ЗИМІН.

Тепер про мистецтво - присутніх порадували музичні виступи рівнян з музичного вучилища Віти ВЛАСЮК і Вадима КОРНЕЙКА. Вадим так зворушливо виконав музичний твір українського композитора Володимира Зубицького, який живе у Італії - музичний твір із чіткими французькими мотивами, - що навіть найбільш розсіяні хлопці усі без винятку набули серйозного, відповідального вигляду та забули про свої смартфони.

Утім, слід віддати належне й учасниці заходу Ірині МЕЛЬНИК, котра розповіла чимало цікавого про Францію і про Париж.

Чарівна, із елегантним шлейфом дорогих французьких парфумів Ніна ТАРКОВСЬКА поділилася, що жодну країну й жодне місто не відвідує стільки туристів, як Францію та Париж! Безумовно, дуже захопливою була й розповідь багатогранної особистості Ірини МЕЛЬНИК з Рівненського автотранспортного технікуму, яка двічі побувала у "Столиці кохання".

Виявляється, у Парижі є пам'ятник Великому Кобзарю та цвинтарний надгробок Симона Петлюри, якого, як відомо історикам, у Парижі смертельно поранив вогнепальним пострілом агент КДБ у 1926 році.

Скверик, де стоїть пам'ятник Т. Г. Шевченку, розміщено у самому центрі французької столиці! У центрі Парижу також храм Володимира Великого, донька якого Анна Ярославівна, була єдиною настільки освіченою Королевою Франції, що вона лише одна уміла підписуватися повним ім'ям та прізвищем на фоні тотальної загальної безграмотності (чи малограмотності). Символічно, що у цьому православному храмі розташований невеличкий банер, присвячений загиблим героям Небесної Сотні.

Самій же Анні Ярославні присвячено пам'ятник "Донна Анна. Королева Франції", споруджений ще за Президента В. Ющенка.

Вдалим доповненням заходу став відео арт-вернісаж «Вулиці Парижа» за мотивами картин Брента Хейтона та пісня «Останній танець» у виконанні Христини Соловій.

Ми поспілкувался з учасниками мистецького кафе наостанок про кіно Франції і я зізнався, що дуже люблю кінокомедії з Луї де Ф'юнесом та відому детективну комедію за п'єсою француза Робера Тома "Шукайте жінку". Мені порекомендували подивитися фільм із П'єром Рішаром "Іграшка". Висновок очевидний: після неймовірно чудового мистецького кафе і таких різноманітних вражень дійсно є усі причини бути у доброму гуморі та на хвилі позитиву!





На правах реклами