Ми у Facebook
15.01.2019, 11:34

2019: Прогноз погоди в Україні на весь рік

Природні катаклізми стануть більш руйнівними і повторюватимуться частіше, попереджають вчені.
Погода в Україні з кожним роком стає все більш мінливою, стверджують вчені-кліматологи. Поступово відходять у минуле класичні чотири пори року, коли взимку стоять довгі тріскучі морози, влітку нас виснажує спека, а весна і осінь приходять і йдуть суто за календарем. Нас вже мало дивують дощі взимку, осіння прохолода в липні і пекло у вересні. Чому так відбувається і чого чекати надалі, "Сегодня" з'ясувала у заввідділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАНУ Віри Балабух. А найвідоміший народний синоптик України Леонід Горбань поділився з нами своїм помісячним прогнозом на 2019 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Погода: коли закінчиться зима

За наукою
Як роз'яснила нам Балабух, через те, що Україна знаходиться в помірних широтах (44-49 градусів північної широти), на її території переважають антициклональні процеси, а погоду формують області високого тиску. Найбільш інтенсивні ці процеси в теплий період року, особливо на південному сході країни.

"Як наслідок, спостерігається суха і спекотна погода, але в холодні періоди для антициклонної погоди характерні потужні морози через інтенсивне охолодження повітря при безхмарній погоді і довгих ночей, – говорить Балабух. – В холодний період посилюються і циклони. Їх підвищена активність, яка призводить до різких змін погоди, найбільш характерна для зими, у першій половині весни і кінець осені. Впродовж двох останніх десятиліть відзначається тенденція до більш частої повторюваності антициклонної погоди, особливо в теплий період. При цьому антициклони стали більш потужними, а їх швидкість переміщення зменшилася, тому періоди зі спекотною і посушливою погодою стали набагато тривалішими".

Також, за її словами, зміна циркуляції атмосфери (див. нижче) призводить до підвищення інтенсивності та повторюваності екстремальних явищ погоди. Дані кліматичних моделей показують, що зміни клімату, що відзначаються в Україні, посилюватимуться і надалі, а кількість екстремальних явищ зросте.

Що говорять народні метеорологи
Леонід Горбань стверджує, що зима і весна в цьому році будуть нестандартними. Перша половина зими – тепла, а з 14 січня, на старий Новий рік, почнеться похолодання, і до 25 січня нас чекають 25-градусні морози. Вони будуть хвилями слабшати і посилюватися до 20 лютого і супроводжуватися рясними снігопадами. Разом сувора зима триватиме 35 днів. Весна настане в квітні, причому висока температура почнеться з другого семиденного періоду, а потужні вітри і відсутність опадів будуть висушувати ґрунт. Травень, червень і липень – зі спекою вище за норму і з опадами нижче за норму. Лише в серпні стане комфортно. Вересень також теплий, але вже в жовтні на Покрову (14 жовтня) можливі заморозки. Листопад нагадуватиме швидше зимовий місяць, ніж осінній, а грудень, як і в 2018 році, відзначиться температурними гойдалками.

Балабух: "клімат помітно змінився"
Кліматолог Віра Балабух стверджує, що Україна знаходиться в одному з регіонів планети, де спостерігаються найбільш помітні зміни клімату.

"Останні три десятиліття, за даними МГЕЗК (Міжурядової групи експертів зі зміни клімату), можливо, найтепліші в Північній півкулі за 1400 років, – поділилася з нами Балабух. – Причина – діяльність людини. Якщо взяти конкретно Україну, то у нас темпи підвищення середньої за рік температури повітря майже втричі перевищують зростання приземної глобальної температури. Температура повітря на всій території країни стабільно зростає впродовж року, але найбільше взимку і влітку. Як наслідок, на 20 і більше днів подовжився період вегетації рослин. Літо стало більш довгим і спекотним, зима – коротшою і теплішою. Опади взимку вже випадають переважно у вигляді мокрого снігу і дощу, тому ожеледь і налипання снігу стали більш частими і небезпечними. Опадів не побільшало, але вони тепер значно інтенсивніші, а бездощові періоди нині триваліші, ніж десятиліття тому. Відзначена небезпечна тенденція повторюваності посух навіть на Поліссі, де ще нещодавно був надлишок вологи".

Балабух каже, що зміна циркуляції атмосфери призводить до збільшення інтенсивності і повторюваності екстремальних явищ природи – сильних гроз, злив, смерчів, снігопадів. Це показує і моделювання кліматичних процесів з урахуванням того, що якщо в попередні роки повітряні маси в середніх широтах, де знаходиться і Україна, переміщалися переважно із заходу на схід, то тепер все частіше повітря з тропіків потрапляє за Полярне коло, а з Арктики – в субтропіки. Через що випадає сніг навіть в Сахарі і тануть льодовики в арктичному басейні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Погода на Стрітення вказує, коли прийде весна і чи буде врожай

Горбань: "керують планети, місяць і сонце"
Народний синоптик Леонід Горбань, навпаки, впевнений, що в світі періодично повторюються 7-річні погодні цикли, на які впливає стан планет. Він понад 30 років прогнозує з використанням старовинної методики так званого Брюсова календаря, в якому розрахунки погоди ведуться за числовими рядами планет і народними прикметами. Коротенько нагадаємо: "по Брюсу" річною погодою керують по черзі Сонце, Місяць і п'ять планет: Меркурій, Венера, Марс, Юпітер, Сатурн. Минулий рік був роком Венери, нинішній – Меркурія, наступний пройде під знаком Місяця. Як визнає Горбань, точність усередненого прогнозу для всієї України становить до 75%, але для окремих регіонів ймовірність його розрахунків досягає 95%. У 2018 році народний синоптик вірно передбачив пізню весну, вологе, не надто спекотне літо, золоту осінь і температурні гойдалки зі снігом і дощами в минулому грудні.

"Говорити про те, що, мовляв, йдуть на якийсь час стабільні холодні зими, або, спираючись на температурну статистику, стверджувати, що насувається постійне потепління, некоректно, – переконує Горбань. – Статистичні підрахунки згладжують погодні аномалії, але ж в найм'якіші зими бувають морозні періоди. Наприклад, в роки Місяця (2006, 2013) у нас були теплі зими, в роки Меркурія (2005, 2012), Сатурна (2007, 2014 року) – холодні. В минулому році 31 липня Марс підійшов на коротку відстань до Землі, останнього разу він був так близько 60 тисяч років тому. Через тяжіння Марса тиск на екваторі збільшився, пішли з великою швидкістю вітри з Африки на Європу, Марс зробив бурі в США, цунамі в Малайзії. Ось приклад впливу планет на погоду".



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Якою буде зима 2018 в Україні - прогноз






На правах реклами