Ми у Facebook
01.02.2019, 08:43

На Рівненщині відбувся фестиваль різдвяних піснеспівів

Захід був приурочений до 100 річчя Дня Соборності України.
Співайте Богові, співайте! Співайте нашому цареві, співайте! (Пс. 46:7)
Співайте Йому, грайте Йому, розповідайте про всі Його дивовижні діла. (Пс. 104:2)
…хваліть Його на струнах і на сопілці. Хваліть Його дзвінкими цимбалами… (Пс. 150:4-5)


26 січня 2019 року у студентсько-викладацькому храмі преп. Федора Острозького НаУ «Острозька академія» відбувся щорічний ХІV Всеукраїнський фестиваль Різдвяних піснеспівів, який проводимо з метою плекання високої духовності, збереження і розвитку Різдвяних традицій України, формування світогляду та естетичних смаків молодого покоління і суспільства загалом; обміну досвідом роботи із залученням молодого і старшого поколінь до збереження народних традицій та обрядів, консолідації християнських конфесій задля формування духовно-моральної особистості та суспільства.
У Фестивалі брали участь світські (60 творчих колективів) й духовні (10 колективів): дитячі, шкільні, студентські; аматорські та професійні творчі колективи; хори й родинні колективи; вокальні та інструментальні ансамблі; фольклорні колективи; театральні гуртки; сольні виконавці; звучали також і музичні композиції на Різдвяну тематику – представники різних християнських конфесій, які прославляли Новонародженого Ісуса Христа.

Крім цього, гості та учасники мали можливість побачити відео-виступи учасників Донецької та Одеської областей, які в силу обставин не змогли приїхати на Фестиваль.

Загальна кількість учасників – 840 чоловік з Рівненської, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Кіровоградської, Донецької, Запорізької, Одеської областей. Було представлено 34 великих і маленьких міст і сіл України: м. Острог, м. Рівне, м. Кам’янець-Подільський, м. Нетішин, м. Славута, м. Полонне, м. Луцьк, м. Запоріжжя, м. Южне, м. Костянтинівка, м. Торецьк, м. Мирноград, м. Українськ, м. Краматорськ, м. Добропілля; смт Білогір’я, смт Олександрівка; с. Оженин, с. Тучин, с. Плоске, с. Розваж, с. Забороль, с. Садки, c. Лапшин, с. Грушвиця, с. Кузьмин, с. Біла Криниця, с. Зоря, с. Малоянисоль, с. Миколаївка, с. Степне, с. Андріївка, селище Іллін, селище Зелений Гай.

Родзинкою ХІV Всеукраїнського фестивалю Різдвяних піснеспівів стало встановлення нового рекорду України у категорії “Масові заходи”: «Найширше представлення християнських релігійних конфесій України та світських творчих колективів у прославленні Новонародженого Ісуса Христа». До слова, це вже дев'ятий рекорд України, встановлений Національним університетом “Острозька академія”.

“Українці як одна із найпісенніших націй у світі здавна славлять Новонародженого Богомладенця Ісуса дзвінкими Різдвяними піснеспівами. Щоб прославити Новонародженого Ісуса Христа, сьогодні у нашому храмі ми проводимо ХІV Всеукраїнський фестиваль Різдвяних піснеспівів. Колись мудреці зі Сходу, за покликом незвичайної зірки, прийшли до Віфлеєму і принесли Новонародженому Ісусу Христу свої дари: золото, ладан і миро. Так і сьогодні до Острога, нашої духовної столиці, до студентсько-викладацького храму Острозької академії, прибули учасники з різних регіонів України, принесли своє дзвінкоголосся і тепло своїх сердець... Наша сьогоднішня подія має декілька цілей. Найперше – прославити Новонародженого Ісуса Христа. По-друге, запросити до цього віншування рекордну кількість учасників з різних областей України: дітей і дорослих. По-третє, закликати представників різних християнських конфесій: православних, католиків, протестантів – об'єднатися у спільній Різдвяній радості. Отож і гасло ХІV Всеукраїнського фестивалю Різдвяних піснеспівів звучить таким чином: «Спільним різноконфесійним святковим дзвінкоголоссям прославимо Новонародженого Ісуса Христа!».

На наше запрошення відгукнулася надзвичайно велика кількість учасників – 840, а це 70 колективів із восьми областей України. Особливістю нашого Фестивалю є те, що він проведений в умовах створення єдиної помісної автокефальної православної церкви України, в умовах отримання нею Томосу. Ми дякуємо учасникам Фестивалю, його меценатам, організаторам, віншувальникам, членам артистичної комісії, ведучим і всім присутнім на цьому піднесеному, радісному святі. Нехай Господь рясно благословить його проведення і кожного з нас”, – зазначив у вітальному слові організатор Фестивалю, доктор педагогічних наук, професор, настоятель ставропігійного студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького Національного університету «Острозька академія», протоієрей Василь Жуковський.

Усі учасники Фестивалю отримали у подарунок Біблію, дипломи та солодощі. А також організатори заходу пригощали всіх учасників Фестивалю гарячим чаєм та смачними пирогами.

Крім цього, деяких учасників відзначив ректор Острозької академії Ігор Пасічник спеціальним грошовим подарунком. Зокрема, сертифікат (на 5 тис. грн.) за найкраще хорове виконання отримав колектив Римо-католицької парафії Успіння Пресвятої Діви Марії (м. Острог Рівненської області); сертифікати (на 1 тис. грн.) за найкраще виконання Різдвяних піснеспівів отримали: народний художній фольклорний колектив «Джерельце» Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості (смт Олександрівка Кіровоградської області, керівник: Любов Халецька) та родинний ансамбль у складі Світлани, Анни та Тетяни Олійник Полонської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 (м. Полонне Хмельницької області, керівник: Тетяна Приймак), та сертифікат на 500 грн. отримав хор Євангельських Християн Баптистів Церкви «Спасіння» (м. Острог Рівненської області, регент: Алла Боганець).

Уперше в історії Фестивалю присуджено ГРАН-ПРІ. Грошову винагороду (дві тисячі грн.) від доктора психологічних наук, професора, Героя України, ректора Національного університету «Острозька академія» Ігоря Демидовича Пасічника, за високопрофесійний виступ отримала Народна дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик» Кам’янець-Подільської міської дитячої хорової школи та міського Будинку культури м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області (художній керівник і диригент заслужений працівник культури України Іван Михайлович Нетеча. Концертмейстер Ольга В’ячеславівна Гренівецька)



“Участь у цьому Фестивалі – це передусім виховання у нашого молодого покоління духовних та патріотичних цінностей. Діти дуже люблять виконувати Різдвяні піснеспіви, адже цим ми прославляємо Бога і примножуємо наші традиції. Кожного року ми розширюємо свій репертуар новими творами – духовною скарбницею України”, – поділилася враженнями керівник Зразкового художнього хорового колективу “Співаночка” Рівненської класичної гімназії “Престиж” Ірина Нагорна.


Світлана Власова, старший співробітник науково-дослідницької лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету «Острозька академія»





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ