Ми у Facebook
12.02.2019, 16:41

Чому зміцнюється гривня

Україна витратила 40 млрд доларів на підтримку курсу.
В ток-шоу "Ехо України" на «Прямому» каналі заступник голови Національного банку України Олег Чурій прокоментував зміцнення курсу української гривні на світовому ринку валют.

– Те, що гривня зміцнюється, тобто за долар треба менше давати гривень, – це ознака чого?

- Перш за все, це ознака плаваючого курсу. Я хотів би сказати, що коли гривня зміцнюється або послаблюється – це не є ні зрадою, ні перемогою. А це ознака того, що 4 роки тому ми перейшли на плаваюче курсоутворення, і воно необхідне для функціонування нашої економіки. Тому що ми маємо досвід вкрай негативний так званого фіксованого курсу, який створював примару стабільності, але який дуже дорого коштував українській економіці і українським громадянам.

Наприклад, декілька фактів. З 2008 по 2014 рік Національний банк витратив на підтримку фіксованого курсу 40 мільярдів доларів. На сьогодні, хочу нагадати, державні борги в іноземній валюті складають приблизно десь 47 мільярдів доларів. Тобто ми витратили 40 мільярдів доларів, просто щоб утримати курс на якомусь неприродному рівні, витратили резерви, набрали боргів. І маємо те, що маємо.

– Ви так сказали, що це нічого не означає, а тільки плаваючий курс… Але люди кажуть, що гривня зміцнилась. Це ж краще, ніж, наприклад, було б 60 гривень за долар, правда?

- Курс повинен відповідати якимось фундаментальним факторам і економічним реаліям. Є попит і пропозиція. Попит іде від імпортерів, які завозять продукцію імпортну в Україну. Попит іде від тих позичальників, які у свій час взяли кредити в іноземній валюті. Вони купують іноземну валюту для того, щоб розрахуватись з кредиторами. А пропозиція йде від експортерів, пропозиція йде від нових кредитів, нових залучень. І ми маємо курс, який складається від попиту і пропозиції, як і любий інший товар.

Нагадаємо, головними причинами зміцнення гривні та падіння курсу іноземних валют є рішення Федеральної резервної системи США не підвищувати ключової ставки та падіння світових цін на енергоресурси.





На правах реклами