Ми у Facebook
13.02.2019, 15:25

Рівнянка увійшла до координаційної ради з питань психосоціальної адаптації ветеранів

Рада діятиме при Міністерстві у справах ветеранів.
Вчора, 12 лютого, відбулося установче засідання, у якому взяли участь представники силових відомств, практикуючі психологи, психотерапевти, а також представники громадських організацій, які займаються соціальною адаптацією.


фото з facebook.com/VeteransAffairsUA
фото з facebook.com/VeteransAffairsUA


«Експертна рада має можливість напрацювати нормативну базу, щоб врегулювати цю сферу на державному рівні й розробити механізм впровадження програми психологічної адаптації у всій країні. Далі можна говорити про впровадження різноманітних методик, таких як декомпресія, яку вже застосовують в Національній гвардії, як один з етапів реадаптації військовослужбовців», - зауважила Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

В ході зустрічі йшлося про відсутність комплексного підходу до цього питання на рівні держави, а звідси і потребу розробки Концепції державної політики у сфері роботи з ветеранами, зокрема щодо питання психосоціальної адаптації.

Діяльність здійснюватиметься через роботу робочих груп за напрямками: аналіз та розробка законодавства, а також за напрямком проектної роботи.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Міністерства у справах ветеранів у мережі Фейсбук.

фото з facebook.com/VeteransAffairsUA
фото з facebook.com/VeteransAffairsUA


До згаданої координаційної ради увійшла і психолог з Рівного Ольга Яковлева.

Як практикуючий психолог вона дуже добре розуміє, наскільки важлива психосоціальна адаптація ветеранів:

"Коли ветеран повертається додому, він потрапляє в інший світ. За період участі в бойових діях людина змінюється починаючи з фізичного стану ( і це всі, а не тільки ті, хто був поранений!) І це стосується зміни життєвих пріоритетів, світовідчуття. У цій ситуації велику роль відіграє ступінь травматизації - перебування безпосередньо в бойових діях, особиста реакція кожного і т.д. Коли ветеран після повернення не розуміє, що з ним відбувається, почиває себе дискомфортно, звичайно, він починає проявляти свою реакцію на оточуючих. Як правило страждає родина, яка теж травмована очікуванням і невизначенністю. Додому повертається інша людина! Щоб запобігти конфліктам, насильству, треба працювати з ветеранами і з родинами. Це я кажу про рядові випадки. Якщо ветеран отримав важкі поранення, анпутації, черепно-мозгову травму, тут взагалі потрібен інший підхід", - зазначає Ольга Яковлева.

Нагадаємо, що українсько-польський проект з психологічної допомоги учасникам бойових дій планують реалізовувати в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни, який знаходиться у Клевані.





На правах реклами