Ми у Facebook
17.03.2019, 11:21

“Непідйомні” 5 мільйонів: на Рівненщині ветерани і далі залишаються без власного житла

Захисники України взялися власними силами створити собі квартири, але поки що їм це не вдається.
У центрі села Симонова Гощанського району, на лугу є двоповерхова закинута будівля – колишня школа та колгоспна бібліотека.

Після того, як місцевий колгосп розпався, її забрала у власність сільська рада. Спершу її планували продати, але у 2015-му, коли зі сходу України почали повертатися перші бійці, плани щодо цього мінили, адже бійці почали писати заяви щодо отримання земельних ділянок у Симонові. Але не було генплану, а тому землю виділяти не могли. А п’ятеро бійців потребували покращення житлових умов.

Замість покинутої бібліотеки — власне житло

Депутати на сесії вирішили, передати їм під квартири будівлю колишньої бібліотеки. Оскільки її площа становила 400 м.кв. тобто на кожного бійця була б квартира по 80-90 «квадратів». Почали виробляти документи, але передати будинок бійцям досі не змогли. Адже реконструювати можна лише за бюджетні гроші. Сума надто велика для бюджету Симонова, адже для трансформації будівлі потрібно понад 5 мільйонів гривень.


“Кожен готовий працювати сам, щоб могти оселитися”


Для декого з ветеранів питання власного житла виявилося надважливим:

“Ми створили усю необхідну для облаштування житла документацію. Наші односельці готові й власними силами створити собі житло. Але нещодавно вони до мене прийшли і кажуть, що будуть відмовлятися від квартир в цій будівлі. Виявляється, хоч і будинок у хорошому стані, але одна стіна дуже пошкоджена. Це й підтвердили фахівці. І ця стіна – несуча. Вона може обвалитися. Для того, щоб усунути це пошкодження потрібні гроші. Якби ви виділили хоча б 300 тисяч гривень, хлопці могли б робити ремонт далі. Потрібно укріпити цю стіну та фундамент. Кожен готовий працювати сам, щоб могти оселитися, - зверталася до депутатів сільський голова Симонова Ніна ТКАЧУК під час засідання постійній комісії Рівненської обласної ради з питань соціальної політики і соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей у травні 2018 року.

Тоді члени згаданої комісії це питання підтримали та рекомендували на сесії ухвалити рішення про надання необхідної субвенції.

“Ми хотіли зробити добру справу, але в нас немає грошей на це”

Однак, це на ситуацію не дуже вплинуло:

“Стан справ доволі складний. Із 5 мільйонів ми маємо лише 300 тисяч, які ми отримали з державного бюджету завдяки допомозі народного депутата Юрія ВОЗНЮКА. Хлопці усі дуже засмучені, я теж засмучена — ми хотіли зробити добру справу, але в нас немає грошей на це. Документи уже всі готові, експертиза проведена, проект є. Усе готово, лише немає необхідних коштів”, - зазначає сільський голова Симонова Ніна ТКАЧУК.

“Ми тримаємо це питання під контролем, але для нас ця сума — непідйомна”


І схоже, що ситуація залишається складною:

“Ми долучалися до вирішення цієї проблеми і виділяли певну суму коштів, але у нас немає можливості надати ці кошти у повному обсязі. Сума в 5 мільйонів для нас непідйомна взагалі. Ми зверталися до обласної ради, яка надала кількасот тисяч. Тримаємо це питання під контролем. Зараз будемо намагатися вирішити цю проблему за допомогою народних депутатів, зокрема звертатимося до Юрія ВОЗНЮКА, щоб отримати гроші на розвиток територій. Якби ми могли фінансово вирішити ці негаразди, то давно це б зробили”, - говорить голова Гощанської районної державної адміністрації Юрій КОВАЛЬЧУК.


“Мені дуже добре відома ця проблема, я зацікавлений, щоб вона вирішилася”.

Хоча всі зацікавлені, щоб захисники мали власне житло:

“Мені дуже добре відома ця проблема, я зацікавлений, щоб вона вирішилася. Вдалося досягнути того, щоб із держбюджету надали 300 тисяч гривень за статтею соціально-економічного розвитку. Будемо працювати над тим, щоб і далі віднайти кошти для успішного вирішення цієї проблеми”, - зазначає народний депутат Юрій ВОЗНЮК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

На Рівненщині житло атовцям хочуть надати в будівлі колишньої бібліотеки



Захисники України взялися власними силами створити собі квартири





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ