Ми у Facebook
29.03.2019, 10:40

Що робити якщо вкололися чужим використаним шприцом?

Щороку в Україні реєструють випадки поранення шприцами, які не було належним чином утилізовано після використання. Унаслідок таких пошкоджень можливе інфікування вірусним гепатитом, правцем, ВІЛ тощо.
Ризик небажаного контакту із використаним ін’єкційним інструментарієм особливо високий для представників деяких професій, як-от медики, правоохоронці тощо. Однак із настанням теплої погоди ми дедалі більше часу проводимо надворі, розпочинається сезон пікніків, а також весняних толок — громадського прибирання вулиць, парків, прибудинкових територій. Тож небезпека поранитися викинутим кимось шприцом істотно зростає для кожного з нас.

Центр громадського здоров’я підготував рекомендації щодо особистої безпеки людей, які залучені до громадського прибирання, у разі контакту з ін’єкційним інструментарієм (шприцами).

Підготовка до прибирання:

- надягайте гумові рукавички;
- намагайтеся використовувати спеціальні пристосування для збирання сміття (палиця зі шпичаком);
- зібране сміття складайте у міцний поліетиленовий пакет;
- продумайте одяг — не обирайте взуття з тонкою підошвою, яку можуть проколоти гострі предмети.

Якщо ви побачили шприц серед сміття, обережно візьміть його та перемістіть у міцний пакет (попередньо переконайтеся у цілісності останнього).

Якщо ви випадково вкололися голкою:

- не панікуйте — адже ймовірність зараження вірусними гепатитами та ВІЛ унаслідок однократного випадкового уколу навіть зараженою голкою незначна (1,8% для ВГC; 0,23% для ВІЛ, 23–62% для ВГB);
- не стискайте, не тріть пошкоджене місце, не вичавлюйте і не відсмоктуйте кров із рани;
- не використовуйте розчин етилового спирту, йод, перекис водню;
промийте місце контакту водою з милом;
- тримайте поранену поверхню під струменем проточної води кілька хвилин або поки кровотеча не припиниться;
- якщо відсутня проточна вода, обробіть ушкоджене місце дезінфікувальним гелем або розчином для миття рук;
- після обробки місця поранення зверніться протягом 72 год (бажано якомога швидше) до регіонального Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, де вам запропонують протестуватися на ВІЛ, оцінять ризик інфікування та, за потреби, запропонують ефективне профілактичне лікування проти ВІЛ;
- особам, які не мають щеплення проти вірусного гепатиту B (ВГB) або не знають про його ефективність, рекомендовано звернутися до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста щодо розгляду питання доцільності вакцинації проти ВГВ, схему якої визначить лікар;
- не зберігайте у себе шприц/голку, якою вкололися, оскільки тестування голок та інших гострих інструментів не рекомендовано через неінформативність результатів та інтерпретації даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чи загрожують рівнянам голки зі СНІДом
ФОТО - Жахливі реалії рівненської Усті: шприци, пляшки, брудна білизна





На правах реклами