Ми у Facebook
27.04.2019, 10:40

Рівне "захищатиме" пломенистий ягуар(+ФОТО)

Новий мурал з’явився сьогодні у Рівному. На зупинці біля Рівненського міського Палацу дітей та молоді просто на очах рівнян французький художник Marko93 створив мурал.
Це вже третій об'єкт вуличного мистецтва у Рівному, але вперше – створений у рамках «Французької весни», що триває у Рівному упродовж майже місяця. На місці події художник, представники громадськості та влади поділилися першими враженнями від малюнка, повідомляє Центр комунікацій "МедіЯ".

У Рівному відкрили перший мурал

- Це такий великодній подарунок від всіх партнерів нашому місту, ми розписуємо цю стіну, як розписуємо писаночку. Французька весна триває, були концерти, були зустрічі, були виставки, а мурал – це вперше, – розповідає голова ГО «Alliance française de Rivne» Надія Чумак. - І ми дуже раді, що все склалося так, що нам вдалося запросили такого артиста (усіх митців у Франції зазвичай називають артистами), який є дуже відомим у Франції.



Самотужки такий проект втілити непросто, тому до справи долучилися активісти із ГО «Платформа взаємодій Простір», завдяки якій і Рівному уже з’явилося два інноваційних об’єкти вуличного мистецтва. Спільно, зокрема, обирали місце, вирішували питання практичного втілення ідеї. І для "Простору" це новий досвід, каже член правління ГО "Платформа взаємодій "Простір" Надія Гладкевич.

- ГО Простір і справді давно цікавиться темою муралів. Ми долучилися до роботи на практичному етапі, коли почалися організаційні моменти, бо ми знаємо, як це робити, знаємо, хто може допомогти, до кого звернутися. Зараз до цієї справи долучилася уся спільнота, яка раніше займалася стріт-артом у Рівному. Наш досвід попередньої роботи дуже допоміг, і це дасть змогу нашому іменитому майстру вчасно завершити роботу. Я бачила роботи інших художників, які працюють у стилі стріт-арту. У них всіх різні техніки, із такою я зустрічаюся вперше, і мені цікаво, як працює Marko93. Для наших художників це можливість повчитися. Круто, що у Рівному та у Львові будуть роботи цього майстра, і ми подумаємо, щоб у майбутньому оцифрувати цей мурал, це буде дуже цікаво. Із цим проектом рівненське вуличне мистецтво виходить на міжнародний рівень.



І от два ягуари, яскраве втілення творчої ідеї французького художника, набирають обрисів. Тепер ці звірі тішитимуть око усіх вихованців ПДМ та їх батьків, а також рівнян, котрі проходитимуть чи проїжджатимуть поруч.

- Ми дуже мріяли про мурал саме на цій стіні. Я дуже рада, що обрано це місце, що діти зможуть не тільки оптимістично дивитися у майбутнє, а й бачити яскраве сьогодення, - каже директор Рівненського міського палацу дітей та молоді Ірина Первушевська. - Це різнобарвність, це дуже позитивно, дуже здорово, і мені щойно нагадали, що ягуар – це охоронець, і ми будемо охороняти наше дитинство, нашу юність… І ми маємо тут ще кілька стін для малювання, аби Палац і зовні виглядав як справжній яскравий Палац дітей та молоді – яскравий, кольоровий, різнобарвний і оптимістичний.
Місто стає веселішим, яскравішим, і це все робиться для рівнян.

Заступник міського голови Галина Кульчинська висловила своє захоплення подібними ініціативами.

- Якби була моя воля і кошти, я б не заперечувала, щоб всі стіни у місті розписали. Їх спочатку треба утеплити звичайно, і все порозмальовувати муралами. Подивіться, які шедеври є в Одесі і в Києві – це неймовірно красиво, але ми вже бачимо тут ще одну ідеально рівну стіну для муралу – над входом, і треба думати, чим її заповнити. Оригінально зроблено – ці ягуари будуть іти назустріч один одному, Дуже розумно, красиво, давайте зробимо Рівне містом муралів.

У рівненських рятувальників з'явився мурал

І сам художник, котрий то відходив від малюнка, то активно працював балончиками із фарбою, задоволений своєю працею. У Франції він знаний як один із родоначальників стріт-арту, хоча у його доробку багато не тільки муралів, а й знаних картин.



- Зазвичай маю багато тем для малювання, - зазначає, Marko93, - але серед основних, на яких я зараз сконцентрувався – звірі, і зокрема сімейство котячих та ягуари - дуже люблю їх малювати, тому що вони символізують сонце, світло, а леопард зокрема символізує захист. Тут буде 2 леопарди, таких два захисники Рівного, які





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ