Ми у Facebook
28.06.2019, 14:18

На Рівненщині пенсіонери, що мають великий стаж і мало заробляли, отримають підвищення пенсії

Люди, які все життя працювали за малу зарплату, можуть розраховувати на підтримку Уряду.
Пенсіонери Рівненщини, котрі мають значний робочий стаж, але при цьому багато років працювали за невелику зарплату, нині мають привід радіти. Із 1 липня їхні пенсії будуть перераховані у бік збільшення – таке рішення ухвалили урядовці під час нещодавнього засідання Кабміну.

Підвищення пенсій одержать жінки, що напрацювали більше 30 років стажу, та чоловіки, котрі мають стажем понад 35 років. В Уряді запевняють, що для згаданих осіб пенсії складатимуть не менше 2000 гривень. На приємну новину можуть розраховувати близько 2,5 млн українських пенсіонерів.

«Сьогодні ми приймаємо рішення, що 2,5 млн українців отримають підвищення і їхня пенсія становитиме не менше 2 тис. грн. З жовтня 2017 року – це вже 5-й перерахунок. Нам також вдалося відмінити оподаткування пенсій і зняти з порядку денного вимогу підвищення пенсійного віку. Я розумію, що людям важко. І з першого дня перебування на посаді Глави Уряду питання виведення пенсійної системи на новий рівень – це щоденне питання моє і моїх колег», – сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Кабміну 26 червня.

РЕІНВЕСТУВАТИ У ДОБРОБУТ ЛЮДЕЙ


Варто зауважити, що вищезазначене рішення уряду було на часі – адже певна частина пенсіонерів при осучасненні одержали незначне збільшення пенсій. Така ситуація склалася через формулу перерахунку пенсій, що враховує не лише стаж, а також і заробітну плату.



Нині урядове рішення покликане захистити тих, хто за радянських часів напрацював великий страховий стаж, однак усе життя одержував мізерні зарплати – мова про колгоспників, виховательок, санітарок тощо.

В Уряді запевняють, що зазначене підвищення не є разовою акцією – це черговий етап перерахунку пенсій. У подальшому збільшення відбуватиметься уже в автоматичному режимі.

«Для нас найважливіше завдання – допомогти і підтримати пенсіонерів, які все життя відпрацювали, але мали невелику зарплату. Це ще один системний крок, який дозволяє не робити разових доплат, а проводити системні дії. Економіка працює, її треба розвивати, і все, що вона зароблятиме – будемо реінвестувати в добробут людей», – говорить лідер партії «Українська стратегія» Володимир Гройсман.

КОШТИ ПЕРЕДБАЧЕНІ У ДЕРЖБЮДЖЕТІ


До слова, про автоматичний перерахунок пенсій. Цю процедуру Уряд уперше в історії країни розпочав 1 березня цього року. Майже 9 млн пенсіонерів одержали збільшену пенсію – у середньому одноразова доплата склала 591,89 гривень.

Урядовці не даремно наголошують на слові автоматичний – відтепер для перерахунку пенсій не потрібно приймати окремих рішень Кабміну чи парламенту. У такий спосіб Уряд Гройсмана зробив певний захист запровадженої пенсійної реформи, захистив збільшення пенсій від можливих зазіхань популістів і нерадивих політиків. Окім цього, нинішній склад Уряду також передбачив у державному бюджеті кошти для автоматичного перерахунку пенсій.

Без змін залишиться і сама формула перерахунку. Ця прозора система враховує стаж (тобто роки, під час яких людина сплачувала соціальні внески), рівень заробітної плати, що одержував працівник, а також рівень середньої зарплати на теренах країни – спецпоказник для розрахунку пенсійних виплат.

ПЕНСІЇ ВІЙСЬКОВИХ ЗРОСТАЮТЬ


У минулому році приємні звістки одержали військові пенсіонери – для них розпочалося поетапне підвищення пенсій. У середньому, пенсії для 500 тисяч осіб збільшилися на 1 476 гривень.

Вже з 1 січня цього року 455 тисяч військових пенсіонерів знову одержали збільшені виплати, у середньому підвищення становило 763,48 гривень. Слід зазначити, що з 1 січня 2020 року розпочнеться ще один етап підвищення пенсій.

Як бачимо, Уряд продовжує реалізовувати пенсійну реформу, яка розпочалася у нашій країні два роки тому. На першому етапі перерахунок пенсій було призначено для майже 5,6 мільйонів українців.

Без сумніву це одна з найважливіших реформ останніх років, головна мета якої полягає у відновленні соціальної справедливості для тих, хто працював усе життя.





На правах реклами