Навіщо і як правильно їсти та зберігати ягоди
Включіть ягоди до свого щоденного раціону.
Доросла людина має з’їдати 300-400 грамів ягід щодня. Вони дуже насичені нутрієнтами, тож цієї кількості достатньо. Вітамін С, що міститься в ягодах — водорозчинний, тому коли його концентрація в крові сягає порогового значення, нирки починають його виводити. Решта біологічно активних сполук також виводиться нирками і не накопичується.
Отже, додаткової користі від переїдання ягід немає — лише задоволення. Але і не нарікайте, якщо болить живіт. Адже ягоди багаті на клітковину, її близько 2-6%. Тож якщо ви з’їли кілограм черешень чи полуниці (а таке цілком можливо), то спожили денну норму розчинних і нерозчинних рослинних волокон.
Полощіть рот водою після споживання ягід чи фруктів.
Вони кислі, а це може нашкодити емалі зубів. Ягоди мають меншу кислотність, і не так агресивно псують емаль, як це роблять кислі екзотичні ананас чи манго. Але все одно з допомогою полоскання можна зменшити шкоду для зубів.
Купуйте та збирайте ягоди вранці та тримайте в холодильнику.
Низькі температури перешкоджають псуванню ягід та руйнації біологічно активних сполук. Якщо ягоди знебарвилися, вони втратили користь.
Замочуйте ягоди та фрукти в розчині соди.
Це потрібно для зменшення вмісту пестицидів, якими обробляють ягоди при вирощуванні і транспортуванні. Потрібно взяти 2 чайні ложки соди і розчинити в літрі води. Навіть якщо ви впевнені, що ягоди нічим не були оброблені, їх все одно варто помити, бо на них можуть жити бактерії з рук людей, що їх збирали чи фасували.
Потримайте кісточкові в концентрованому розчині солі.
Так білі хробачки (це личинки вишневої мушки Rhagoletis cerasi), що жили у вишні чи черешні, покинуть плід і загинуть в солоній воді, а ви їх просто злиєте.
Робіть ягідний мармелад з желатином.
Желатин — це білок, багатий на ті ж незамінні амінокислоти, що і колаген в наших тканинах: пролін, валін та лейцин. Незамінні амінокислоти ми не утворюємо самі, і мусимо споживати з їжею, тож досить добре поєднати і ягоди, і корисний білок в одному десерті.
Але не впадайте в оману. Ті амінокислоти, що ми їмо, автоматично не вбудовуються в сполучну тканину шкіри чи суглобів. Вони використовуються відповідно до потреб організму: як джерело енергії, як матеріал синтезу різноманітних білків, і лише частка може піти на синтез колагену.
Поєднуйте ягоди з жирами.
Це потрібно для поглинання в кишківнику жиророзчинних вітамінів. Жовтогарячі пігменти, що ховаються за чорною шкіркою смородини, а також забарвлюють моркву, гарбуз, обліпиху — це про-вітамін А.
Вітамін Е, присутній в ягодах, буде краще засвоюватися в присутності жирів. Ви, мабуть, одразу подумали про морозиво з малиною. Але є і більш здорові поєднання ягід та жирів. Наприклад, соус із малини чи порічок і жирна риба, печінковий паштет і ягідний мармелад, чи поєднання йогурту чи сметани, какао, тахіні і ягід. Тахіні (тхіна) — це перемелене у воді насіння кунжуту — цінне джерело кальцію, амінокислот та жирів. Какао також містить корисні жири та поліфенольні сполуки, корисні для здоров’я серця і мозку. Корисне має бути смачним.
Готуйте морси, а не компоти.
Для цього треба просто розтовкти ягоди і залити водою. Користь такого напою в збереженні вітамінів і швидкості приготування. Але і псується він швидше, ніж узвар, зважайте на це.
Заморожуйте, а не варіть варення.
Ягоди і фрукти слід їсти весь рік. І заморожування — це потрійний виграш ви не збільшуєте споживання доданих цукрів, не руйнуєте вітамін С тривалим нагріванням, і не витрачаєте час на кухні.
В ідеалі, ягоди слід помити, перебрати, висушити, розкласти на деко і заморозити. Потім перекласти в пакети чи контейнери і зберігати далі в морозилці. Так кожна ягода буде окремо, і уже придатна до споживання.
Також, можна зробити пюре з чистих ягід і розкласти по контейнерах. Якщо ви купили заморожені ягоди, промийте їх перш ніж їсти, чи прогрійте кілька хвилин в цілях біобезпеки.
Їжте разом з насінням та шкірками.
Саме цілі ягоди та фрукти, а не соки, найкорисніші. Фруктові соки надто солодкі, позбавлені клітковини і мають надто кислу реакцію, тому краще від них відмовитися.
У шкірках багато антоціанів, м’якоть насіння багата на клітковину, а насіння запобігає закрепам.
споживач, як зберігати ягоди, заморожувати ягоди, варення з ягід, морси, кампоти
Вночі варто чекати морозу: якою буде погода в Рівному 5 грудня?
Прогноз погоди на 5 грудня.
переглядів: 77
На Рівненщині пенсіонерці повернули гаманець
78-річній жінці повернули втрачений гаманець із грішми й банківською карткою.
переглядів: 84
У Рівному обговорювали реконструкцію павільйону на Театральній площі
Власник павільйону для продажу золотих прикрас на Театральній у Рівному, Сергій Ковтонюк, запропонував проєкт реконструкції, який включає:
переглядів: 173
Телефон та гаманець: у Рівному ошукали пенсіонера в ліфті
36-річний житель Рівного, який неодноразово був судимий, знову скоїв злочини проти власності в умовах воєнного стану. Суд засудив його до 5 років позбавлення волі.
переглядів: 138
Рівненщина втратила 51-річного воїна
На Донеччині під час виконання бойового завдання 28 листопада поліг Василь Гаврилюк, захисник із села Бродівське Острозької громади.
переглядів: 371