Ми у Facebook
08.07.2019, 12:21

«Українська стратегія Гройсмана» досягає 5% бар’єру і може стати партією-сюрпризом

Виборчі перегони парламентської кампанії виходять на фінішну пряму. Ми продовжуємо знайомити жителів Рівненщини зі свіжими політичними тенденціями та процесами. Зокрема сьогодні пропонуємо ознайомитися із електоральними симпатіями виборців.

СТАБІЛЬНИЙ РІСТ РЕЙТИНГУ


Як і очікували політологи та політичні експерти загальноукраїнського масштабу, персональний високий рейтинг Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана трансформується в рейтинг його політсили «Українська стратегія». Цей показник стабільно зростає, партія впритул наблизилася до прохідного бар’єру. Дуже вірогідно, що політсила здобуде місця у парламенті – згідно зі свіжим дослідженням компанії «Active group» за партію, яку очолює керівник Уряду, сьогодні готові проголосувати 4,1% виборців із числа тих, хто уже визначився зі своїм вибором.

«Ще трохи про рейтинги «Active Group»: хто може стати сюрпризом цих перегонів. Я особисто знайома з засновником дослідницької компанії, тому маю довіру до даних. А це у наш час постправді та фейків – надзвичайно важливо. Найзапекліша боротьба наразі йде за подолання 5% бар’єру. Тут просто «електоральна спека» – Опоблок, Радикальна партія, «Сила і Честь» Смешка та партія Володимира Гройсмана «Українська стратегія» та інші (нагадаю, що у виборчий бюлетень буде внесено 21 партія). […] До речі, я говорила місяць тому, що у Гройсмана є непогані шанси на перемогу, здається у інтерв’ю для ВВС. Дивлюся, що соціологи таки підтверждують мою тодішню тезу: стартувавши з 1% «Українська стратегія Гройсмана» нарощує позиції», – написала на своїй сторінці у мережі Фейсбук політична експертка Світлана Кушнір.

ГОЛОСУВАТИМУТЬ ТІ, ХТО ВИЗНАЧИВСЯ


Між іншим, іще раз звернемо вашу увагу на те, що за «Українську стратегію Гройсмана» готові голосувати ті, хто визначився. Це дуже важливий показник – це відзначає політичний експерт Кирило Сазонов.

«[…] Набагато цікавіше дивитися на рейтинг «Української стратегії Гройсмана», Оппоблока і РПЛ Ляшка. Загальний рейтинг серед усіх опитаних нижче, ніж серед тих, хто має твердий намір йти на вибори і вже визначився. А це, з урахуванням низької явки влітку, дуже важливий показник. Яка користь від виборця, котрий підтримує партію морально з дачі або із морського пляжу? Тільки той, хто обов'язково прийде і проголосує, має значення. Так що, думаю, ми побачимо Володимира Гройсмана та його «Українську стратегію» у новому скликанні Верховної Ради, а може і в Уряді. Перші розчаровані у діях Зеленського і Порошенко переходять до лав прихильників Прем'єра», – зауважує Сазонов.

Про перетікання прихильників від екс-президента говорить і політолог Петро Олещук.

«Очевидно, «Українська стратегія Гройсмана» вступає у боротьбу за «консервативний електорат» із ЄС Порошенка, і на цьому тлі останні заяви про «нові» і «старі» політичні сили від Гройсмана вже звучать дещо цікавіше. Фактично, це ж означає, що у боротьбі за «електоральний спадок» Порошенка з'являється новий, потужний гравець», – пише Олещук.

ЗАПИТ НА ПРОДОВЖЕННЯ ПРЕМ’ЄРСТВА


Експерти висловлюють думку, що стабільне зростання рейтингу «Української стратегії» прямо пропорційне бажанню українців продовження прем’єрства лідера партії Володимира Гройсмана. Адже на їх переконання керувати Урядом повинна людина, яка вже має чималий багаж досвіду. Гройсман один із лідерів опитувань виборців щодо прізвища майбутнього Прем’єра – нинішнього очільника Уряду кожен десятий українець хоче бачити на чолі майбутнього уряду. До речі, на думку керівника соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича рівень довіри до Прем'єра Гройсмана та рівень задоволення його діями утримуються на рівні 20%. «Такі індикатори свідчать про певний електоральний потенціал Прем’єр-міністра», – каже Антипович.

«Боротьба відбувається за кожен відсоток, але у Гройсмана є мінімум дві реальні переваги. Перше: виборці позитивно оцінюють результати його роботи за три роки. Результати, котрі кожен може «помацати» – ті ж дороги. Електоральний потенціал цього пункту ще тільки почали конвертувати в голоси. Друге: дуже багато пунктів, на яких піаряться інші політики та їхні партії, по факту реалізовані саме Кабміном Гройсмана – і цей момент також можна конвертувати в голоси. Навіть більше: те, що той же Зеленський тільки обіцяє, – «держава в смартфоні», скажімо, за фактом уже частково реалізовано тим же Урядом Гройсмана», – написав у Фейсбуці політичний експерт Олексій Голобуцький.

«Більше 10% громадян хотіли би, аби на посаді залишався Гроймсан (основна маса опитаних у нього концентрується в центральних та західних областях). До речі, більше половини опитаних зазначають, що хочуть бачити на цій посаді людину: зі значним досвідом керування країною і доробком корисних справ. До того ж у віковій категорії громадян, що хочуть бачити досвідченого керманича уряду переважають як раз люди більш старшого віку – це саме ті, хто будь-що точно прийдуть на виборчі дільниці навіть у липневу спеку», – зауважує Світлана Кушнір.

ДІЯМИ ПРЕМ’ЄРА ЗАДОВОЛЕНІ


У попередніх публікаціях ми зауважували, що рівень довіри до лідера «Української стратегії» Володимира Гройсмана складає близько 20% (за даними соціологічної групи «Рейтинг»).

«У Гройсмана є 22% тих, хто ставиться до Прем'єра добре і швидше добре, він не набрав токсичності як Яценюк. На тлі модних віянь, залишається і запит на політику з вираженим патерналізмом і «конкретними справами». І цей електорат на відміну від хіпстерів та любителів смузі на вибори прийде», – зазначає експерт Андрій Золотарьов.

«Треба враховувати непогані особисті показники Гройсмана. За даними того ж опитування соцгрупи «Рейтинг» його діяльністю на посаді Прем'єр-міністра повністю задоволені 6% опитаних, ще 16% - скоріше задоволені. І якщо політтехнологам вдасться конвертувати особистий рейтинг Прем'єр-міністра в електоральний рейтинг його партії, тоді «Українська стратегія» зможе пройти до нового складу українського парламенту», – каже політолог Володимир Фесенко.

ПАРТІЯ-СЮРПРИЗ


За час виборчих перегонів неодноразово говорилося про наявність запиту суспільства на «нові обличчя». Утім, після президентської кампанії цей запит набув особливостей – українці усвідомлюють, що обираючи парламент, водночас обирають й Уряд. Саме тому підтримка партії «Українська стратегія» зростатиме і надалі – цьому сприяють позитивне управління країною Гройсманом та відсутність у списку очолюваної ним політсили токсичних та неприйнятних персон.

Більше того експерти висловлюють думку про те, що «Українська стратегія Гройсмана» цілком може стати сюрпризом цієї короткострокової парламентської кампанії.

«Своєрідним «джокером» у рейтинговій гонці може стати партія «Українська стратегія» В.Гройсмана. За даними опитування соцгрупи «Рейтинг» (8-12 червня) ця партія має рейтинг 1,9% (серед тих, хто буде голосувати і визначився зі своїм вибором), і з моменту початку виборчої кампанії демонструє тенденцію рейтингового зростання», – пише у своєму блозі політолог Володимир Фесенко.

«Про Гройсмана. Тут народ запитує, що означає його реклама і чи є шанси. Так є. І дуже суттєві. […] Явка на виборах буде низькою. Це ключовий фактор. Для перемоги потрібні всього лише 600 тис. голосів. Київ у вакуумі (вже писав про це). Київ був за Боксера і за Петра. Їх більше немає. Куди піде електорат на тлі останніх і вельми грамотних заяв Гройсмана? А ще є Вінниця та вінницька область. Я впевнений, що він має всі шанси зібрати 600 тис. голосів... Особливо на тлі того, що майже чверть громадян вважають, що його політика правильна»
, – написав блогер і політолог Михайло Чаплига.





На правах реклами