Ми у Facebook
15.07.2019, 18:10

Італійський суд дав українському воякові Марківу 24 роки ув’язнення

фото з radiosvoboda.org

Вирок ухвалилик кілька днів тому.
Суд у місті Павія визнав винним і засудив до 24 років ув'язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа. Марків був обвинувачений у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі під Слов’янськом у 2014 році.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, це вперше за кордоном засудили українського солдата, який обороняв Україну від агресора.

Рішення ухвалили присяжні.

На заключному засіданні суддя надала слово підсудному. Віталій Марків не вдався у подробиці, лише зазначив, що він - звичайний солдат і патріот своєї країни, довіряє італійському правосуддю й очікує на вердикт суду.


На початку липня завершилися судові дебати у справі Марківа.

Адвокатка Марківа Донателла Рапетті зверталася до суду з проханням визнати свого підзахисного невинуватим. Згідно з позицією захисту, немає підтверджень, що Роккеллі та його супутник росіянин Андрій Миронов загинули внаслідок обстрілу саме з українського боку.


Інший адвокат, Нікколо Бертоліні Клерічі, вказував на свідчення про те, що Марків радив іншим журналістам не їхати до небезпечної зони – це, за його словами, ставить під сумнів ймовірність того, що нацгвардієць умисно міг нашкодити працівникам ЗМІ.

Проте, сторона обвинувачення вимагало визнати Марківа винним і засудити його до 17 років ув’язнення.

Два роки нацгвардієць Віталій Марків з українським та італійським громадянством перебував під вартою у міланський в’язниці. Протягом року, відколи триває процес у Павії, відбулися 17 засідань.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Кримчанин, український режисер Олег Сенцов отримав 20 років ув’язнення в колонії строгого режиму на Ямалі. Російський суд визнав його винним у спробі здійснити теракт. Як стверджує слідство, Олег Сенцов планував взірвати вибухівку поблизу меморіалу «Вічний вогонь» і пам’ятника Леніну в Сімферополі у 2014 році.

Сенцов голодував понад 140 днів з вимогою звільнити усіх українських політв’язнів. В суботу, 6 жовтня, припинив голодування через те, що до нього планували застосувати примусове годування.





На правах реклами