Ми у Facebook
23.07.2019, 15:14

Замість ливарного в Городку – завод зі шкідливими викидами

майновий комплекс РЗТА повністю "знищений"

Розруху на місці колись потужного Рівненського заводу тракторних агрегатів зняли на відео жителі Городка.
Також зафільмували, як за допомогою вибухівки розчищають цегляні печі розваленого підприємства. Численні скандали, які спалахували навколо майна РЗТА і ливарного заводу, розгорілися з новою силою. Майновий комплекс опинився в руках міжнародної компанії «Кроноспан», шкідливе виробництво якої добре відчувають жителі польського міста Мєлєц і волинського Нововолинська.

Чиновники «схвалили» руйнацію заводу



Виробничий майданчик розчищає важка техніка. Причому, рекордними темпами. На відео, знятому ще у травні, видно, що цехів РЗТА та ливарного вже немає. Куди поділося обладнання — невідомо.

Хто винен у тому, що зруйнований величезний комплекс і під «нуль» розвалені тисячі метрів квадратних споруд?Як показують державні реєстри, майно РЗТА сконцентрувало «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП». І найцікавіше, що в березні цього року вже колишній голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко своїм розпорядженням дає дозвіл на викуп земельної ділянки. Цей документ і розв’язав руки «новому» інвестору, який почав ламати виробничий комплекс у Городку. Однак цими здобутками обласні чиновники не «хвалилися», вочевидь, вирішили приховати оборудку, оскільки і для руйнації виробничого комплексу теж потрібні дозволи, яких, очевидно, не було. До того ж аналогічний завод уже завдав проблем жителям Нововолинська. Офіційні реєстри показують, що власником РЗТА та ливарного стала компанія «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП», яка в свою чергу належить «КРОНОСПАН УКР».

Нововолинськ протестує



Днями державна агенція «ІнвестІнРівне» оприлюднила плани інвестора. Завод у Городку вони планують запустити у виробництво в 2021 році. Обіцяють інвестувати 200 мільйонів євро. І згадують про успішне виробництво компанії Kronospan, яка в 2004 році збудувала свій перший в Україні завод з виробництва деревостружкових плит у місті Нововолинськ.

Однак інвестор приховує те, що проти його виробництва кілька років виступають жителі цього міста. Люди зібрали понад 20 тисяч підписів з вимогою заборонити діяльність заводу. Зараз завод в Нововолинську розширюють за рахунок встановлення додаткових виробничих потужностей. Однак можновладці не зважають на те, що діюче підприємство, яке виробляє деревостружкову плиту з деревної тирси з додаванням шкідливих синтетичних смол, повністю ігнорує проблеми з екологією.

Як зазначає волинський телеканал ТРК «Аверс», щоранку прилеглі до заводу будинки вкриті шаром пилу, а люди скаржаться на нестерпний дим.

— Якщо вітер у бік будинків, немає чим дихати. Пече в горлі. Якщо стоїть автомобіль, то стає сірим. Скаржимося у екологічну інспекцію, відразу все зупиняється. Кажуть, фільтри встановили, але щось не відчутно, а автомобілі покриваються пилом, — цитує місцевих жителів ТРК «Аверс».

Численні протести місцевих жителів проти забруднення та постійні викиди поки ігноруються. Тиждень тому жителі Нововолинська провели громадські слухання і вирішили звернутися в усі екологічні інстанції, щоб вкотре перевірили діяльність заводу «Кроноспан». Водночас люди виступили проти розширення заводу, на що вже дала дозвіл міська рада Нововолинська. Аналогічно і в Рівному мовчать обласні керівники. Адже загроза суттєвого погіршення екології існує, але гроші важливіші за здоров’я людей.

КОМЕНТАРІ



ІГОР ТИМОШЕНКО, в.о. голови Рівненської ОДА:
— Безпосередньо в руки «КРОНОСПАН УКР» ділянка не продавалась. Земля продавалась юридичній особі «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП». Тепер «КРОНОСПАН УКР» оголосив офіційно, що там буде підприємство. Якщо це буде відповідати всім екологічним нормам, то звичайно ми будемо сприяти, адже це інвестор і робочі місця. Якщо не буде, то це задача всіх служб проконтролювати питання екології та дотриматись всіх норм. З боку ОДА питання екології буде контролюватись.

СЕРГІЙ ПОЛІЩУК, заступник сільського голови Городка:
— «КРОНОСПАН УКР» — це екологічно чистий, європейський завод, який повністю обладнаний найновішими фільтрами. Ми хочемо створити робочу групу, і всі, хто бачить в цьому якусь загрозу, поїде на аналогічний завод у Нововолинську. Люди подивляться на його роботу і фільтри. Однією з умов «Кроноспану» є повністю зачищена територія. Через це територію ливарного очищують, і тоді почнеться будівництво. В експлуатацію завод буде здано через півтора року. Але для того аби почати будівництво, представники «КРОНОСПАН УКР» повинні звернутись до сільської ради, тоді будуть громадські слухання. Туди ми зберемо людей і депутатів.

ДМИТРО ЯНУШЕВСЬКИЙ, директор підприємства “ІНВЕСТРІВНЕ”:
— Завод, що буде збудований у Городку, буде мати найкращі технології, включаючи засоби запобігання викидів шкідливих речовин в атмосферу. Витрати на такі технології закладені в інвестиційну програму. Технології, що будуть задіяні на заводі у Городку, використовуються у Німеччині. Обладнання повністю відповідає не лише українським, але й європейським нормам з екології. Очікується мінімальний вплив на довкілля. Стосовно вибухів, то варто зазначити, що Компанія мала всі дозволи на їх проведення. Для цього були найняті спеціалізовані організації, що мають відповідні ліцензії.
Більше того — про проведення підривних робіт були повідомлені всі необхідні у таких випадках органи та організації, включаючи пожежників, держпраці, місцеві ради тощо.



Читайте також:

На Рівненщині збудують потужний європейський завод

Волинь: Найбільші підприємства з іноземними інвестиціями





На правах реклами