Ми у Facebook
24.07.2019, 13:10

"Пожежні сплять на роботі" та інші міфи, які спростовують рівненські рятувальники

Часто громадськість нарікає, що пожежники і рятувальники роблять свою роботу неналежним чином.
Тож рятувальники вирішили спростувати найбільш поширені міфи:


«Чому пожежники приїхали без води?»

Пожежний автомобіль приїжджає завжди з повними цистернами, кожна з яких вміщує 2,4 тонни води. Для створення суцільної або розпорошеного струменя використовуються ручні пожежні стволи. Вони подають вогнегасний струмінь під певним тиском.
Кожен такий ствол витрачає 3-7 літрів в секунду. На скільки вистачить 2,4 тонн води, буде залежати і від того, скільки пожежних стволів використовуються від однієї цистерни.
Як правило, на місце виїжджають кілька пожежних розрахунків. Тому, коли одна цистерна спустошується, пожежні переключаються на інші машини. Порожня, в свою чергу, їде забирати воду з міських гідрантів.
Саме ця обставина і створює ілюзію у громадян, що пожежні автомобілі приїхали на пожежу без води.

«З пожежної машини вода витікає на дорогу, напевно, цистерна «дірява!»


Дійсно може здатися, що з пожежної машини під час руху випливає багато води.
У цистерні існує контрольна труба рівня води. Коли ємність переповнена, зайва вода переливається. Відбувається це зазвичай при різких маневрах на дорозі або при заправці водою від водопровідної мережі. На проїжджій частині, немов шлейфом, простягається вологий слід.
Іноді по сліду першої пожежної машини можна в точності приїхати на місце загоряння. Так що, коли бачите, що вода виливається з пожежної машини, знайте: вона їде з повною цистерною.

«Пожежні сплять на роботі»

Пожежні чергують доба через три. Коли немає викликів, ми до обіду проводимо навчальні заняття зі спеціальної та фізичної підготовки. Внутрішній наряд у нас комплектується теж з особового складу: підтримуємо чистоту внутрішніх приміщень та зовнішньої території, ремонтуємо та випробуємо техніку та обладнання, чергуємо на фасаді та на пункті зв’язку, перевіряємо готовність машин і устаткування. У розпорядку дня є сон з 23:00 по 06:00, але на пульт диспетчера, який приймає дзвінки виходить вмикач сирени, яка розбудить навіть «мертвого».

«Залізли в палаючий дім, щось там роблять, але не гасять!»

Вирішальний напрямок дій пожежних - порятунок людських життів в будь-яких умовах! Тому бойове відділення служби порятунку - газодимозахисники, в спеціальних дихальних апаратах йдуть в палаючі приміщення на пошук людей. Це потім прибудуть додаткові сили, подадуть воду на гасіння, але спочатку - люди і їх пошук! І ще один момент, дуже важливий, полягає в елементарних фізичних процесах. Велика кількість води, що перетворюється на пожежі в пар, збільшує температуру в палаючому приміщенні в кілька разів, що в свою чергу може просто вбити людей які там знаходяться.





На правах реклами