Ми у Facebook
22.08.2019, 14:00

Неврожай картоплі, або Чому росте ціна на популярний овоч

В Україні почали збирати картоплю. Ранні сорти викопали в липні, зараз узялися за середньостиглі. Врожай перших і других — гірший від торішнього і позаторішнього.
У магазинах цей овоч коштує найдорожче за останні п'ять років — 10–15 грн/кг, пише Gazeta.ua.

— Люди ще не зібрали картоплю, але вже бачать дефіцит. Під корчами її мало. Те, що є, годиться лише худобі, — розповідає аналітик 40-річна Ангеліна Устименко з Української аграрної конфедерації. — Великої картоплі не треба чекати. Вдосталь хіба насіннєвої, та й на ту буде висока ціна. Нинішній урожай не долежить до весни. Через неправильний захист одні плоди попроїдали дротяники, інші потріскалися після різкої зміни погоди — від посухи до злив.

Деякі фермери пересаджували кар­топлю.

— Раннім сортам нашкодила спека, пізнім — дощі, — розповідає Микола Фурдига, 38 років, з Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України. — На ці природні катаклізми наклались інші проблеми.

У картоплі відбуваються біохімічні процеси, що призводять до виродження сорту. Бульба не сходить або дає мізерний урожай. Люди не купують якісного насіння. Використовують не зареєстровані препарати захисту рослин, а ті, що є на базарі. Не дотримуються дозування. Тому препарати накопичуються в бульбах, шкідники виробляють до них імунітет. У південних областях України один сорт вироджується за три роки, у центральних — за п'ять, північних — шість.

Експерти не радять зараз закуповувати картоплю на зиму.

— Треба дочекатися, коли зберуть пізні сорти. Врожай залежатиме від погоди. Найгірший сценарій — посуха в серпні й холод у вересні, — уточнює 46-річний Микола Гордійчук, засновник компанії "Агріко Україна". — Треба зважати й на те, що зріс попит на сорти для чіпсів. Фермери майже на 25 відсотків збільшили площі під картоплю для переробки.

На гуртових ринках кілограм бульби коштує майже 12 грн/кг. Уроздріб — 15 грн. Торік у серпні за кілограм у середньому правили 5 грн.

— Ціни тримаються через малу пропозицію, — говорить Олексій Дорошенко, 46 років, директор Асоціації постачальників торговельних мереж. — Впадуть за кілька тижнів, коли господарства масово збиратимуть урожай. Закупити картоплю на зиму можна буде по шість гривень за кіло.





На правах реклами