Ми у Facebook
03.09.2019, 12:03

Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності з депутатів

Голосування відбулось на черговому засіданні Верховної Ради 9 скликання сьогодні, 3 вересня.
Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)»
Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (№7203).

Це рішення підтримали 373 народні депутати України.

Під час розгляду цього проекту Закону з трибуни Верховної Ради виступив Президент України Володимир Зеленський, який наголосив, що розгляд питання зняття депутатської недоторканності давно назрів і постійно відкладався.

Він наголосив: «Хочу вкотре розвіяти всі міфи і маніпуляції. У депутатів зберігається індемнітет. Вони не будуть нести відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності».

В.Зеленський закликав народних депутатів ухвалити даний Закон.Законопроект представив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

Він підкреслив: «Проект Закону залишає чинною норму, згідно з якою депутата не можна притягнути до відповідальності за те, що він пропонує і говорить. Тобто зняття недоторканності – це не політичне переслідування. Мова йде про скасування касти недоторканних. Касти, якої не може бути в цивілізованій країні світу».

Ф.Веніславський розповів про правові підстави розгляду проекту Закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)». Він повідомив про позитивний висновок Конституційного Суду України щодо даного законопроекту.

Представник Президента нагадав, щоб даний Закон був ухвалений, за нього мають проголосувати більш як 300 народних депутатів і висловив сподівання, що він буде прийнятий.

Висновок Комітету з питань правової політики озвучила заступник голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Представник Комітету поінформувала, що законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, тобто народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності.

О.Совгиря також зазначила, що законопроект відповідає вимогам частини другої статті 156, статей 157 та 158 Конституції України.

Вона повідомила, що Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді, поданий Президентом України як невідкладний, проект Закону «Про зняття недоторканності з народних депутатів України» прийняти в цілому як Закон.

Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (7203). За це рішення проголосували 373 народних депутати.





На правах реклами