Ми у Facebook
09.09.2019, 12:00

Чи можна отримати банківські послуги із закордонним паспортом?

«Без проблем!» – відповідає Національний банк України.
Відтепер, якщо ви звернулися в банк із паспортом громадянина України для виїзду за кордон - проблем бути не повинно. Про це йдеться у роз’ясненні Національного банку України від 04.09.2019*.

Тобто, для отримання банківських послуг українські громадяни можуть використовувати як «внутрішній» паспорт (у формі ID-картки або книжечки), так і діючий закордонний.

Відповідними роз’ясненнями НБУ підтверджується рівнозначність використання громадянами України обох паспортних документів і такі покращення спрямовані на усунення непорозумінь, які раніше виникали у разі пред’явлення паспорта для виїзду за кордон.

Таким чином, Національний банк України наголошує на необхідності дотримання банківськими установами вимог Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», інших норм законодавства України та підтверджує можливість здійснення ідентифікації та верифікації особи-резидента на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Слід зазначити, що відповідно до наданих роз’яснень відомості «по батькові» фізичної особи-резидента, які не містяться у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, можуть встановлюватися банками на підставі інших офіційних документів, зокрема – про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП).

Нагадуємо, що, відповідно до законодавства, посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи при отриманні банківських послуг.

*Лист НБУ «Роз’яснення з питань здійснення ідентифікації та верифікації клієнтів» від 04.09.2019 № Р/25-0006/45577

За матеріалами Державної міграційної служби України.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ