Ми у Facebook
21.09.2019, 10:34

В Україні міняють всі номери банківських рахунків

Нові будуть міжнародними та складатимуться із 29 символів.
Нещодавно Нацбанк оголосив про запровадження міжнародного номера за стандартом IBAN.

Зараз триває перехідний період (з 5 серпня до 31 жовтня 2019) і діють обидва номери.

Чинні номери рахунків банки змінюють відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.

“Важливо, що всі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунка”, – йдеться у повідомленні прес-служби Національного банку України.

Однак деякі банки перейшли на нові цифри та вже рекомендують поповнювати кредитну картку чи інший картковий рахунок за реквізитами номера рахунка за стандартом IBAN.


ЩО ТАКЕ IBAN
IBAN - стандарт №13616 Міжнародної організації зі стандартизації ISO і Європейського комітету з банківських стандартів ECBS (міжнародний номер банківського рахунка). За цим стандартом здійснюють кодування банківських рахунків за єдиними міжнародними правилами.


СКІЛЬКИ БУДЕ ЦИФР
Рахунки за стандартом IBAN складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:
код України – UA - 2 літери;
контрольний розряд – 2 цифри;
код банку – 6 цифр;
рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 01 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).



КОЛИ ВІДКРИЮТЬ НОВІ РАХУНКИ
Із 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN. У реквізиті розрахункового документа “Рахунок” треба зазначати номер рахунка платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.В іншому випадку банк може не прийняти платіж до виконання. 

Казначейство повністю перейде на міжнародні номери рахунків вже з 1 жовтня.

Державна казначейська служба України на виконання пункту З Постанови Правління Національного банку України від 28.12.2018 №162 "Про запровадження міжнародного номера банківського рахунка (ІВАN) в Україні" здійснила заміну діючих рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів відповідно до вимог стандарту IВАN (29 літерно-цифрових символів) із збереженням довжини номера рахунку аналітичного обліку – не більше 14 цифрових символів.

Перехід на міжнародні номери рахунків при обслуговуванні бюджетів за доходами Казначейство здійснює вже з 1 жовтня 2019 року. Таким чином, починаючи з 1 жовтня 2019 року, змінюються реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів, відкритих відповідно до вимог стандарту ІВАN.
Відповідної інформація розміщена на сайті ГУ ДПС у Рівненській області в рубриці “Бюджетні рахунки”, інформує Головне управління Державної податкової служби у Рівненській області.


Реквізити рахунків для сплати судового збору оновлять за стандартом IBAN із 1 жовтня;

Нові рахунки для сплати ЄСВ за стандартом ІВАN - із 1 листопада.





На правах реклами