Ми у Facebook
24.09.2019, 12:40

Майбутньому пенсіонеру: Як докупити стаж? (+ВІДЕО)

Щоб вийти на заслужений відпочинок раніше, ніж у 65, є кілька варіантів.
Через десять років лише половина 60-річних зможуть вийти на пенсію вчасно. Іншим через відсутність необхідного страхового стажу доведеться працювати до 63, а то й до 65 років.

Майбутньому пенсіонеру: що треба знати й до чого готуватися (+ВІДЕО)


ЖОРСТКІ УМОВИ

З 1 січня 2019 року для виходу на пенсію у віці 60 років необхідно мати 26 років стажу. Кожного року кількість років страхового стажу, необхідних для призначення пенсії за віком у 60 років, буде збільшуватися на один рік та з 1 січня 2028 року становитиме не менше 35 років, пояснили в Головному управлінні ДФС у Рівненській області.

Але тоді вимоги щодо стажу зможуть виконати лише 55% українців пенсійного віку, підрахували у Міністерстві соціальної політики.

Адже з 2003-го в страховий стаж зараховуються лише офіційно відпрацьовані місяці, за який сплачений єдиний соцвнесок у Пенсійний фонд. Решта українців, які певний період працювали неофіційно, отримували зарплату "в конверт" чи взагалі ніде не працювали, будуть змушені працювати до 63 або навіть до 65 років. Або чекати настання пенсійного віку, щоб претендувати хоча б на соціальну пенсію. Якщо, звичайно, не зміняться закони... Адже ццього року послабили умови щодо трудового стажу для осіб, які доглядають за хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.

Майбутньому пенсіонеру: що впливає на розмір пенсії

НЕ ВИСТАЧАЄ КІЛЬКОХ МІСЯЦІВ

У цьому випадку є можливість докупити стаж. Один місяць коштуватиме 1836 грн (якщо купувати у 2019 році). Тож при виході на пенсію на початку 2020-го доведеться заплатити за рік, якого не вистачає до стажу, 22 тисячі гривень. Та чи вигідна така можливість тим, кому світить пенсія 1,5 тис. гривень? Інша справа, якщо людина працювала офіційно на високооплачуваній роботі і їй до стажу не вистачає кілька місяців.


НЕ ВИСТАЧАЄ КІЛЬКОХ РОКІВ

Друга схема купівлі страхового стажу вигідна тим, хто вчасно замислився про пенсію. Наприклад, людина офіційно не працює, бо займається вихованням онуків чи доглядом за хворими батьками, 60 років їй виповниться у 2022-му. До цього моменту за законом має бути щонайменше 30 років стажу. Але зараз у є лише 27. Щоб напрацювати ще три роки, потрібно або офіційно працевлаштуватися, або ж подати заяву до Пенсійного фонду про добровільну сплату мінімального внеску – 22% від "мінімалки". Зараз це 918 гривень, пише 24ks.news.


ЩО РОБИТИ ПІДПРИЄМЦЯМ

Для зарахування фізичним особам-підприємцям повного місяця до страхового стажу необхідно сплачувати єдиний соціальний внесок в сумі, не меншій мінімального страхового внеску, та подати звітність про нарахування єдиного внеску до територіальних органів Державної фіскальної служби. При цьому, обов’язок сплати єдиного соціального внеску не залежить від факту отримання чи неотримання доходу від підприємницької діяльності.Саме від цього залежить зарахування періоду роботи до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії ФОПам. 

З відеороликів, розміщених на веб-порталі ПФУ, можна отримати інформацію про страховий стаж і як його отримати додатково:




ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Перерахунок пенсій: Хто отримуватиме більше?
Що треба знати рівнянам про пенсійну реформу?





На правах реклами