Ми у Facebook
25.09.2019, 08:00

Опалювальний сезон: якою буде ціна на газ та як зекономити?

Фото ілюстративне

Менеджер з комунікацій НАК Нафтогаз Роман Іванченко розповідає про те, як зміниться ціна на газ після реформи ринку, про програму “Газовий запас” для побутових споживачів.
Від чого залежить ціна? Структура газового ринку.

На сьогодні український ринок газу, по-суті, поділяється на два сегменти.
Перший - це сегмент комерційних споживачів (від заводів та офісних центрів до найменших кіосків). Тут покупці вільно обирають постачальників, є величезна кількість продавців (зокрема і відомих європейських трейдерів). Ціна - визначається балансом попиту та пропозиції, динамічно змінюється та відображає ситуацію на ринку. Як правило, взимку збільшується, а влітку - знижується. Все - як і в країнах ЄС. До речі, сезонним зниженням активно користуються завбачливі промислові споживачі - купують газ наперед та закачують його до сховищ, щоб використати пізніше - взимку.
Другий - це сегмент, до якого належить населення, виробники тепла та деякі інші споживачі. Тут, протягом багатьох років, держава регулювала ціни та встановлювала багато інших правил. Згідно з рішенням уряду, цінове регулювання в цьому сегменті діятиме до 1 січня 2020 року. Яким чином воно працює зараз?

Ціна газу для населення та інших споживачів наразі розраховується в щомісячному режимі на основі 4 показників:

- Ціни, за якою Нафтогаз продавав газ промисловим споживачам у попередньому місяці;
- Середньої ціни імпорту газу в Україну за попередній місяць (дані МЕРТ);
_ Середньозваженої ціни продажу газу на Українській енергетичній біржі за попередній місяць;
- Ціни, визначеної урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року.

З цих чотирьох цифр обирається найменша - саме за нею протягом місяця й продається газ населенню. Ціну можна подивитися на сайті. Таке правило працюватиме до кінця поточного року.

Як зміняться ціни на газ після 1 січня 2020 року?

З січня - цінове регулювання більше не діятиме, ціна на газ для населення повністю відображатиме ситуацію на українському ринку газу. Значну частину газу Україна закуповує в Європі, тому є сенс звернути увагу на те, які очікування щодо зимових цін є на європейських біржах. Наразі ринок очікує підвищення цін на газ взимку, як мінімум, в 1,5 рази, порівняно з літніми цінами. Цієї зими ще й додаються ризики, пов’язані з можливим перериванням Росією транзиту газу до Європи. Звісно, реальні цифри будуть відомі лише взимку та повністю визначатимуться ринковою ситуацією на той момент.

Програма “Газовий запас” - газ за вигідною ціною

Щоб захистити побутових споживачів від сезонного коливання цін, Нафтогаз розробив пропозицію «Газовий запас». Це можливість для населення купити газ на зиму за вигідною літньою ціною. Такі пропозиції - давно вже норма для промислових споживачів, але для населення - це новинка. Очікується, що «Газовий запас» дозволить зекономити до 25% на вартості газу в опалювальному сезоні - але точна цифра залежатиме від ринкової ситуації. Передовсім «Газовий запас» вигідний для споживачів, які використовують газ для підігріву води та опалення.

Відпускна ціна Нафтогазу в межах пропозиції складає 5849,3 грн за тис. куб. м (без урахування вартості транспортування, розподілу і 2,5% надбавки постачальника). Кожен клієнт може закупити на цих умовах до 25 тис. куб. м газу, чого достатньо для проходження всього опалювального сезону.





На правах реклами