Ми у Facebook
06.11.2019, 12:12

Як з користю використати листя з горіха?

Фото ілюстративне

Листя горіха можна використовувати різними способами і з користю для грунту.
Осінь завершується і постає питання куди діти листя. Зазвичай його вивозять на сміттєві полігони для переробки. Та можна його використати з користю для власного саду-городу. Сайт "Сад та город" розповів про можливості використання листя горіха.

Мульчування

Особливо корисно мульчувати яблуні і сливи. Така сировина ідеально підходить для груші та вишні. Спочатку рослину потрібно окопати, після чого зняти 20 см грунту. При цьому, важливо не пошкодити кореневу систему. Потім листя дерева з’єднують з горіховими. Також в засіб потрібно внести 400 г курячого посліду.

При приготуванні складу важливо дотримуватися пропорції: частка горіхового листя становить 1/4 від загальної кількості. Отриманий засіб необхідно рівномірно розподілити під деревом і добре полити. Через 3 доби знятий грунт потрібно повернути на місце, щоб прикрити мульчу.

Компост
Восени опале листя потрібно покласти в компостну яму. Навесні отриману масу слід перемішати і зволожити. При цьому, у воду рекомендується вводити азотні добрива. На 1 відро рідини використовують 25 г засобу. Сировина швидко перепріє і буде готова до початку нового сезону.

Перепріле листя волоського горіха надзвичайно корисне для городу. Воно сприяє збільшенню параметрів врожайності. Також сировина забезпечує надійний захист від різних захворювань і шкідників.

В компостній купі частка горіхового листя не повинна перевищувати чверть всієї маси. Це обумовлено токсичними властивостями юглону.

Як ще використовувати?
Щоб отримати якісний і багатий урожай, потрібно виконати такі дії:

Вибрати культуру, яку планується підживлювати за допомогою цього засобу. Рекомендується підгодовувати яблуні, сливи і груші.
Зняти верхній шар грунту – близько 20 см. При цьому важливо уникати пошкодження коренів.
З’єднати листя обраного дерева з горіховими. Також додати 2 склянки курячого посліду.
Готовий засіб рівномірно розподілити під деревом.
Полити рослину невеликим об’ємом води.
Через 2-3 тижні засипати культуру пухким грунтом.
Завдяки цьому методу всі культури зможуть самостійно живити себе цінними речовинами. Крім цього, добриво сприяє зігріванню грунту і допомагає уникнути замерзання взимку.
Які рослини можна, а які не можна підживлювати?
У складі горіхової золи відсутні токсичні речовини. Тому її можна застосовувати не тільки для фруктових дерев, але і для більш вибагливих культур. За складом речовина ідеально підходить для кислих грунтів. При цьому лужні типи грунту підживлювати листям горіха не варто.

Засохле і опале листя можна вважати натуральним і практично повністю безпечним добривом.





На правах реклами