Ми у Facebook
10.11.2019, 08:00

Сьогодні жіноче свято - день Параскеви

10 листопада православні християни вшановують пам’ять великомучениці Параскеви Іконійської, або як її називають в народі, Параскеви П’ятниці. З нею пов'язано багато жіночих прикмет, заборон та забобонів.
За церковними переказами, батьки святої довго не мали дітей. Щоп'ятниці молилися, постували, особливо ревно у Страсну п'ятницю - і народилася в них донька. Назвали її Параскевою, що у перекладі з грецької - "п'ятниця".

10 листопада - Параскеви П'ятниці

З ранніх літ дівчина була відданою християнкою, займалася доброчинністю. Коли батьки померли, їй залишився великий спадок. Правитель області, де жила Параскева, запропонував їй стати його дружиною за умови, що вона відречеться від Христа. Параскева відмовилась від пропозиції, прийняла обітницю безшлюбності, роздала усе своє багатство бідним і надалі проповідувала християнство в Іконії. І за свою віру прийняла мученицьку смерть...

БІЛЬШЕ ПРО СВЯТО

Чого не можна робити у п'ятницю

За народними уявленнями, Параскева була гарною, високою, стрункою дівчиною з розпущеним довгим золотим волоссям. Часто Параскеву П'ятницю уявляли суворою, грізною, а іноді й мстивою. Саме з цією святою наші предки пов'язували багато вірувань, звичаїв та навіть забобонів.

Свята мучениця вважається цілителькою від важких душевних і тілесних хвороб, покровителькою жінок, сім’ї та шлюбу. У давнину її образи ставили біля сільських криниць та на базарах.

Параскева сподвигає людей на добрі діла й карає тих, хто вчинив провину, хто не відзначав протягом року 12 п’ятниць, а особливо жінок.

Колись вважалося, що дівчатам не можна в п'ятницю мити голову і розчісувати коси, не можна співати і навіть сміятися.

У старі часи хлопці постилися цього дня, аби вимолити собі гарну і працьовиту жінку, а дівчата – щоби вдало вийти заміж. Аби чоловік не попався п’яничка, носили в церкву льон чи матерію, дарували рушник на ікону.

У п'ятницю також утримувалися від подружніх обов'язків, щоб діти не народилися каліками.

Свята Параскева забороняє у свій день жінкам тяжко працювати, ткати і прати білизну, а вагітним ще й шити.

Колись було таке повір’я: якщо жінка пряла, шила або робила будь-яке рукоділля у п’ятницю, то до неї прийде Параскева П’ятниця в чорному одязі, вся зранена голками й веретенами від того, що хтось порушує її заборону шити й прясти в святу п'ятницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
День ангела: календар на 1 – 10 листопада 2019
Церковний календар на листопад 2019

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами