Ми у Facebook
07.12.2019, 11:00

Катерини - улюблене жіноче свято

Про щасливу дівочу долю цього дня молитовно просять святу великомученицю Катерину. А ще 7 грудня вітають з Днем ангела усіх жінок, дівчат і маленьких дівчаток, які носять це прекрасне ім’я.
Серед численних "чисто" жіночих свят особливим і прекрасним є день вшанування святої великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. Дослідники християнських вірувань вважають, що в давнину це було свято дівочої долі, але згодом церква пов'язала його зі святою Катериною


ІСТОРІЯ СВЯТА І ЦЕРКОВНІ ТРАДИЦІЇ

Римський імператор Максиміан, вражений красою Катерини, пропонував їй руку і серце - тільки б вона відмовилась від своїх переконань. У відповідь імператор почув, що страждання і риза мучениці-християнки для дівчини дорожчі за царське вбрання. Після численних катувань вона сама схилила голову на плаху. Під час страти мучениці з-під меча на землю потекла не кров, а молоко.

За легендою, її святі мощі ангели перенесли до Синаю. Біля підніжжя гори Хорив, на якій колись Господь дав закон Мойсею, в середині шостого століття був заснований монастир саме на честь великомучениці Катерини. І сьогодні синайські ченці з благоговінням зберігають правицю та чесну главу святої великомучениці.




ЩО ОЗНАЧАЄ ІМ’Я КАТЕРИНА

Християнське ім'я Катерина означає “чиста душею” і походить від грецького слова "катаріос", що дослівно означає "чистий, непорочний".

Катерина, у розумінні більшості людей, викликає асоціації з "царським" ім'ям, з величавістю й владністю. У більшості викликають асоціації з російською імератрицею Катериною Другою, французькою королевою Катериною Медічі. Але в житті жінки із цим ім'ям, найчастіше нічого спільного з таким уявленням нема. Хоча прагнення до лідерства і досконалості, оригінальність і своєрідність – риси, притаманні багатьом Катрусям ще з дитинства.


ВІД КАТЕРИНИ ДО ГАННИ

У народі дівчата починали ворожити й закликати щасливу долю ввечері 6 грудня, напередодні дня вшанування святої Катерини.

І робили це у такий спосіб: у чужому садку виламували гілочку вишні і ставили її у воду. Якщо до Різдва вона зацвітала, то вже у цьому році дівчина мала вийти заміж. Інколи ще клали під подушку гребінець і замовляли, щоб у сні суджений розчесав волосся, або ж ставили під ліжко миску з водою, чекаючи, що суджений уві сні переведе через міст.

Досі поширене таке жартівливе ворожіння. Йдучи по вулиці, дівчата можуть запитати у першого зустрічного чоловіка його ім'я. Яке ім’я у перехожого - так будуть звати і майбутнього чоловіка.

А парубки напередодні дня Катерини постилися, щоб доля послала добрих дружин.

Традиційні зимові ворожіння, які починаються на Катерини (7 грудня), продовжуються на Андрія (13 грудня) і тривають аж до різдвяних святок.

Ворожіння на Катерини: як знайти коханого? [+ПОРАДИ]


ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Свято Катерини 7 грудня припадає на період Різдвяного посту, тому головні табу пов’язані з галасливими гуляннями, вживанням aлкoгoлю та іншими гріховними вчинками.

Серед частувань в День святої Катерини на столі віруючих християн повинна бути тільки пісна їжа. У давні часи традиційними святковими стравами у піст були борщ, каша, вареники і житній хліб.

Забобонні бабусі й досі застергігають важко працювати, займатися рукоділлям.

Особлива прикмета для вагітних говорить, що заборона на працю в цей день полегшить пoлoгu.

Колись у свято Катерини навіть боялися розводити багаття, палити печі - щоб “життя не задимлювалося”.

Особливо забобонні українки запалювали три свічі біля образу святої великомучениці, бо якщо їх не запалити, “рід перерветься”.

Усіх наших рідних, близьких, коханих, знайомих і відомих Катерин, Катрусь, Кать, Катюнь - з Днем ангела і щасливої долі!


ВІРШ - ВІТАННЯ ДЛЯ КАТЕРИН

Дівчинка Катруся -
Сонечко й лапуся!
Ми тебе вітаємо
Всяких благ бажаємо!
Щоб тебе любили
Гуляти водили
Щоб ти все сміялась
І ніц не боялась
Навіть злого діда
Що під ліжком спить
Навіть злої баби
Що на люстрі висить
Будеш героїнею
Велесом - богинею
А щоб всі тя знали
Сонцем величали
Спортом "занімайся"
Бігай і качайся
Будеш сильна, як Кличко
Бо кінчається на "о"
А як буде сумно
Ти не забувай
Коли в серці шумно
Ти мене згадай
Подзвони по номеру ,,,,
Напиши листа
Я буду чекати,
Ти моя мала!






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ