Ми у Facebook
08.12.2019, 17:19

Про що говоритиме Президент України "Нормандській четвірці"

фото з president.gov.ua.

Зустріч лідерів "Нормандської четвірки" запланована на завтра, 9 грудня, в Парижі. Початок - о 16.00 (за київським часом на годину пізніше) - о 17.00. З чим поїде Зеленський на зустріч з іншими президентами.
Із Президентом України зустрінеться Президент Росії Володимир Путін, Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Стало відомо про що говоритиме Зеленський у Парижі. Речниця Президента Юлія Мендель написала на своїй сторінці про плани Президента України:


"Перші три кроки, які підніме Президент Зеленський на зустрічі в Парижі: терміни і умови повернення полонених українців, справжнє, а не "фейкове" припинення вогню, і, звісно, виведення чужих військ і бандформувань з території Донбасу. Перші два питання безпосередньо стосуються людського життя, а тому вони найважливіші. Останнє - умова для проведення виборів на Донбасі. Їх проведення, в рамках виборів по всій території України, може відбутися тільки коли там не буде чужих військ та незаконних збройних формувань. Так говорить Закон України і проста логіка: не зможуть на Донбас зайти українські партії, не зможуть там бути міжнародні спостерігачі, не зможуть люди проголосувати відкрито і незаангажовано під дулом автоматів. Спочатку - наш кордон, потім - вибори, адже це наші території, а місцеві вибори проходитимуть по всій Україні", - йдеться у повідомленні Юлії Мендель.

фото з president.gov.ua
фото з president.gov.ua


Президент України Володимир Зеленський хоче повернутися з переговорів у Нормандському форматі в Парижі з чітким розумінням щодо звільнення українських заручників і щодо відповідальних за припинення вогню на Донбасі. Про це Глава держави заявив в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Він нагадав, що його передвиборчою позицією на президентських перегонах було прагнення закінчити війну й повернути українських полонених та українські території. І у вересні вдалося звільнити політв’язнів і моряків, яких утримували в РФ, а в листопаді – повернути захоплені кораблі. «Це був сигнал, який я сприймаю так, що Росія готова до розмови», – сказав Президент.

Володимир Зеленський також підкреслив, що Україна виконує всі свої зобов’язання. Так, відбулося розведення сил і засобів на трьох ділянках, погоджено текст «формули Штайнмаєра», яка буде імплементована в закон про особливий статус Донбасу.

Президент зауважив, що раніше багато разів оголошували про припинення вогню, але нічого не відбувалося.

«Для мене найголовніше не з чим я поїду, а результат – з чим я повернуся додому, в рідну Україну… Тому я хочу точно розуміти, що якщо ми йдемо за Мінськом: обмін – скільки людей ми можемо повернути додому і коли. Друге питання: якщо припинення вогню – хто за це відповідальний, не тільки ОБСЄ», – зазначив Володимир Зеленський.

Він також повідомив, що планує двосторонню зустріч з Президентом РФ Володимиром Путіним під час Нормандського саміту.

«Для мене дуже важливо: якщо ми говоримо про припинення вогню, то ми говоритимемо не в Мінському форматі, не на засіданні в тристоронньому форматі. Дивитимемося очі в очі з Президентом Російської Федерації», – наголосив Глава держави.

«Я хочу побачити людину й привезти з Нормандської зустрічі розуміння та відчуття, що справді всі хочуть поступово закінчити цю трагічну війну. Я це зможу точно зрозуміти за столом (переговорів. – Ред.)» – підкреслив Глава держави.

Президент також зазначив, що сподівається на підтримку Німеччини та Франції.

Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Президента України, president.gov.ua.





На правах реклами