Ми у Facebook
17.12.2019, 22:15

В Острозькій академії вшанували Мелетія Смотрицького

Сьогодні, 17 грудня, в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація унікального проекту «Notre Gram d’Ukraine: 400 років «Граматиці» Мелетія Смотрицького».
Студенти-магістранти спеціальності «українська філологія» під керівництвом доцента кафедри української мови та літератури Національного університету "Острозька академія" Віталія Максимчука реалізували проект «Notre Gram d’Ukraine: 400 років «Граматиці» Мелетія Смотрицького». В ході проекту не лише перекладали перший розділ, а й досліджували постать видатного українського полеміста, мовознавця Мелетія Смотрицького, спілкувались із істориками та мистецтвознавцями, проводили опитування серед молоді та публікували матеріали в медіа.







"Завдячуючи доробку Мелетія Смотрицького, передовсім його праці "Граматика", українська філологія стала помітною галуззю європейського мовознавства старожитної епохи. Згадана праця Мелетія Смотрицького є символом України, віддзеркаленням епохи великих князів - князів Острозьких. У побудові цієї "Граматики" можна побачити два потужних "стилістичних впливи". З одного боку, це дуже сильні грецькі та латинські традиції з їхніми теоретичними підходами. А з іншого, - новітні досягнення староукраїнської науки, які допомогли систематизувати слов'янський мовний матеріал", - зазначає доцент кафедри української мови та літератури Національного університету "Острозька академія" Віталій Максимчук.









До XVIII століття «Граматика» Мелетія Смотрицького була єдиним підручником із граматики не лише в Україні, але й в Білорусі та Московії й справила великий вплив на мовознавство слов'янських народів. Через 400 років в в Національному університеті «Острозька академія» цій видатній праці надали нового дихання.





На правах реклами