Ми у Facebook
21.12.2019, 23:00

Лікарі розповіли, скільки мандаринів можна з’їсти за один раз

Безконтрольне споживання мандаринів ні до чого доброго не призведе
Апельсини, мандарини, грейпфрути та інші цитрусові вважаються кращим джерелом вітамінів в зимову пору року. Та й свята навівають дитячі спогади про соковиті мандарини. Однак дієтологи попереджають, що безконтрольне споживання цитрусових ні до чого доброго не призведе. У них, як і у всьому потрібно знати міру. Скільки і коли їх потрібно їсти, а також кому вони протипоказані, розповідає дієтолог-нутриціолог.

Мандарини

Розумна порція мандаринів – 3 штуки за раз. Апельсинів – 1 штука. Хочеться більше? Краще почекати пару годин. Якщо ви любите вичавлювати з них сік, то важливо пам’ятати, що цільні фрукти все-таки корисніші – у них є клітковина, яка дозволяє не так швидко піднімати цукор в крові. Тим у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, також варто бути обережними, а то й зовсім відмовитися від цитрусових – завдяки високому вмісту кислоти, вони сильно дратують ШКТ.



«Вживати цитрусові краще разом з клітковиною. Вона знижує здатність продукту віддавати глюкозу в кров і знижує глікемічний індекс. Також їх краще вживати не в якості основного прийому їжі, а після нього, в якості десерту. Так ви з’їсте цитрусових набагато менше. Якщо прийом їжі містив білок, то він теж знижує здатність продукту віддавати глюкозу в кров», — говорить нутриціолог, член Національного товариства дієтологів та Європейської асоціації з вивчення ожиріння Ольга Деккер.

Цитруси для дітей

Важливо не тільки самим стежити за помірним споживанням цитрусових, але і уважно ставитися до того, коли і скільки давати їх дітям – трохи і тільки після основного прийому їжі. "Адже ми не відчуваємо ситості після мандаринів, це все одно що соку попити. Глюкоза різко зросла, її інсулін скорегував, і через якихось півтори години відчуття голоду присутнє знову", – пояснює Деккер.



Фото - clutch.ua.





На правах реклами