Ми у Facebook
07.01.2020, 17:20

У другий день Різдва славлять Божу Матір

8 січня православні християни та греко-католики відзначають Собор Пресвятої Богородиці, а жінки відпочивають від домашньої праці.
У другий день Різдва Христового християни східного обряду відзначають Собор Пресвятої Богородиці, славлячи гідність богоматеринства. А в народі це традиційне жіноче свято Богородиця або "Бабині каші".

ЦЕРКОВНИЙ ПРАЗНИК

Цього дня Церква з хвалебними і подячними піснями звертається до Богоматері, що стала обраним знаряддям Промислу, яка народила Спасителя. Саме тому, що Пресвята Діва є Тієї, від якої народився, втілився Спаситель наш Ісус Христос. І встановлено це свято її вшанування відразу після Різдва Господа, пише blyzhchedoboga.

Церква під час святкування Собору Пресвятої Богородиці у богослужіннях закликає вірних: "Прийдіть, і звеличаймо Матір Спасителя, яка і по Різдві залишилася Дівою. Радуйся, живий городе Царя й Бога, в якім Христос бувши, доконав спасення. З Гавриїлом вихваляймо і з пастухами прославляймо, кажучи: Богородице, моли з тебе воплоченого за наше спасення" (Утреня празника). Про це пише risu.org.ua.

Коли йти у церкву на Різдво?

ІСТОРІЯ СВЯТА

Собором цей день називається тому, що на відміну від окремих свят на честь Пресвятої Богородиці (наприклад, Її Зачаття, Різдво, Благовіщення) відбувається загальне (соборне) святкування й інших осіб, близьких Пресвятій Діві Марії і Господу Ісусу Христу.

Так, разом з Богоматір’ю, у святкування Собору також відбувається пам’ять тих, хто по плоті був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа) і святого Якова (брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосипа Обручника), який супроводжував разом із батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

Свято Собору Пресвятої Богородиці має давнє походження, його встановлення належить до ранніх часів Християнської Церкви. Вже в 4 столітті Єпіфаній Кіпрський, а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин у своїх повчаннях на свято Різдва Христового поєднували хвалу народженому Боголюдини з хвалою Діві, що народила Його. Офіційну вказівку на святкування Собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі VI Вселенського Собору, що відбувся в 681 році.

Церковний календар на 2020 рік: православні свята і пости


НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

Колись вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов'язане з Матір'ю Божою. В народі вірили, якщо вагітна жінка працюватиме в день Богородиці, то у неї народиться дитина з фізичними вадами, наприклад, з шісьома пальцями.

У свято Собору Пресвятої Богородиці починали колядувати й жіночі ватаги.

На Богородицю відвідували акушерок, бабок-повитух, які приймали в жінок пологи, пригощали вечерею. Також поминали покійних родичів.

У народі цей день називали "Бабині каші". Жінки брали ложку й ходили в гості, їли кашу, яку господарі спеціально готували для такого випадку. А ще гадали й передбачали за кашею в печі погоду.

Що можна і чого не можна робити на Різдвяні свята

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами