Як вибрати оливки? Поради експертів «Корисної програми»
У четвер, 6 лютого, на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про оливки. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати плоди, чим оливки відрізняються від маслин і чим цей продукт корисний для нашого організму.

«Оливки і маслини - це плоди одного дерева, зібрані в різний час і по-різному приготовані, - розповідає Олександр Лук'яненко. - Колір оливок змінюється в міру дозрівання. Зібрані в жовтні - зелені, в листопаді - білі, в грудні - чорні, а в січні плоди вже сухі і мляві. Свіжозібрані оливки не годяться в їжу: занадто гіркі. Для того, щоб вони стали їстівними, оливки консервують в розсолі або морській солі. До речі, понад 90% світового врожаю оливок використовується для виготовлення масла. І тільки 10% відбірних оливок підходить для консервування».

Плоди оливкового дерева мають безліч корисних властивостей. Вживання всього декількох оливок в день знижує рівень холестерину, а також благотворно впливає на серцево-судинну і травну системи.
«Оливки - це цінне джерело вітамінів і мінералів, - вважає дієтолог Ольга Безугла. - В їх плодах багато білків, які є базовим елементом для зміцнення м'язів. Вітаміни С, Е, В - потужні антиоксиданти, серед іншого забезпечують профілактику онкологічних захворювань. Пектини допомагають організму позбавлятися від токсинів, а мінерали - фосфор, калій і залізо - відповідають за підтримання належного рівня гемоглобіну в крові. Але варто пам'ятати про те, що оливки - продукт консервований і містять багато солі. Найкраще вони поєднуються з зеленими листовими овочами, помідорами, м'якими сирами. Також оливки гарні як компонент класичних середземноморських салатів».

На що слід звертати увагу при виборі оливок?
Олена Куликова, голова Всеукраїнської асоціації з питань прав споживачів «Споживча довіра»:
1. Віддавайте перевагу оливкам натуральної консервації. Такий товар вважається найбільш якісним і найчастіше продається в скляній тарі. Обов'язкові умови: розсіл у банці повинен бути прозорим, без помутніння, а плоди - пружними, цільними і без плям. Якщо ви помітили осад в розсолі або нерівномірний колір оливок в банці - краще такий продукт не купувати.
2. Уважно вивчіть банку з оливками. Якщо на поверхні є іржа і вм'ятини - відставте її в сторону. Шкідливі і токсичні речовини, які входять до складу упаковки, можуть потрапити в сам продукт.
3. Перед покупкою дивіться на маркування від виробника. Оптимальний термін зберігання оливок - від 8-ми місяців до 2-х років.
4. Найсмачнішими і насиченими за смаком вважаються оливки з кісточкою. Консервовані плоди без кісточки найкраще підходять для салатів.
5. Звертайте увагу на колір і калібр плодів - щоб оливки були однакового розміру. Зелені оливки повинні бути однорідного зеленого забарвлення. А ось натуральні чорні оливки не бувають повністю чорними, у них неоднорідна поверхня: з одного боку - темніше, з іншого - світліше, червоніше. Чорні оливки можуть підробляти, підфарбовуючи барвниками на основі заліза.
Більше корисних порад про оливки - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://www.youtube.com/watch?v=GGL92udzPIo
Текст і фото - пресслужба Інтер

Комбуча – давно забутий чайний гриб, що знову в моді
Ще кілька десятиліть тому майже в кожній українській кухні на підвіконні жив у трилітровій банці «чайний гриб». Його поїли солодким чаєм і щотижня зливали напій — кислуватий, трохи ігристий, із незвичним смаком. Тоді його пили для «загального оздоровлення» — і не замислювались, що це насправді справжня домашня комбуча, напій, який сьогодні став світовим wellness-трендом.
переглядів: 24
5 хвилин на підготовку: швидкий рецепт яблучого пирога до чаю

Що приготувати, коли хочеться смакоту, але багато часу немає? Смачний швидкий пиріг за нашим рецептом!
переглядів: 165
Рівненщина передала два позашляховики для військових на Сумщину

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш повідомив про чергову поїздку до військових, які захищають Сумську область. Цього разу захисникам передали два позашляховики Nissan X-Trail, придбані за кошти з благодійного аукціону, проведеного нещодавно на Рівненщині.
переглядів: 208
Курс валют сьогодні : гривня утримує стабільність

12 липня, курс основних валют в Україні залишається відносно стабільним. Станом на ранок середній курс долара в банках перебуває на рівні 42 гривень, євро — близько 49.
переглядів: 276
Головне за ніч 12 липня: Україна пережила масовану атаку

Вночі Росія завдала масованого удару по кількох областях України. Під ударом опинилися Львів, Луцьк, Чернівці та Харків. Атака здійснювалася ракетами та дронами-камікадзе.
переглядів: 314
Реклама