Ми у Facebook
24.02.2020, 12:38

Що потрібно зробити у Масляний тиждень?

Сьогодні, 24 лютого розпочався Сирний (Масляний) тиждень, останній підготовчий до Великого посту.
Православна церква України на своїй сторінці у Фейсбук опублікувала настанови на Масляну:

"Сирному тижню передувала Неділя про Страшний суд, яку ще називають м’ясопусною і в яку востаннє можна було їсти м’ясо. І тепер, починаючи з понеділка, впродовж усього тижня, за церковним Уставом, можна вживати молочну їжу, яйця й рибу. Завершується сирний тиждень 1 березня Прощеною неділею, коли кожен християнин повинен попросити пробачення за всі свідомі й несвідомі образи, щоб увійти у дні Великого посту, перебуваючи з усіма в мирі.

Сирний тиждень у церковній традиції започаткований за часів візантійського імператора Іраклія (610 – 640 рр.), який після шестирічної виснажливої війни з перським царем-язичником Хозроєм дав обітницю не їсти м’ясо в останній тиждень перед Великим постом. І здобувши перемогу, він виконав цю обітницю, а Церква ввела цю практику до свого Уставу, як перехід від звичайних седмиць до постових. Підтверджує це і святий Никифор, Патріарх Константинопольський († 828 р.), який написав у своєму каноні: «Треба, щоб монахи постили в середу й п’ятницю сирного тижня, а по відправі Служби Ранішосвячених Дарів хай їдять сир».

Піснеспівами і богослужіннями впродовж масляного тижня Церква підготовляє нас до подвигу святого посту, до духовної весни, оновлення. Тож сирний тиждень – не час для якихось особливих гулянь та веселощів, а це час для примирення з ближніми, прощення і покаяння. І він якнайкраще підходить для доброго спілкування з близькими, рідними, друзями. Також це ще одна нагода згадати про те, що навколо є багато нужденних, самотніх, бідних, яким потрібна наша допомога, увага і турбота. Тому, готуючи традиційні страви (вареники, млинці, пироги), не забудьте пригостити й інших. А разом з гостинцем – поділіться з ними і душевним теплом!

Під час сирної седмиці вже не звершується Таїнство вінчання. У середу й п’ятницю не звершується Божественна літургія. Починаючи з середи, служби відправляються подібно до великопостових. Наприкінці вечірні у середу вперше виголошується одна з головних великопісних покаянних молитов – преподобного Єфрема Сиріна з поклонами. У суботу перед Прощеною неділею Церква згадує пам’ять усіх преподобних отців, що в подвигу просяяли – котрі від найдавніших часів праведно провели своє життя. Таким чином Церква зміцнює нас на духовні подвиги прикладом святих подвижників.

Сиропусна неділя («відпущення сира») – останній день перед Великим постом, коли вживаються молочні продукти. Наблизивши нас до воріт Чотиридесятниці, Церква нагадує про вигнання із раю прабатьків – Адама і Єви – за непослух. В цей день на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного, про піст і про збирання небесних скарбів. В цю ж, останню перед Великим постом, неділю в усіх храмах звершується вечірня з Чином прощення, коли духовенство і віряни взаємно просять один у одного прощення, щоб вступити у Чотиридесятницю з чистою душею, примирившись з усіма ближніми. Адже без цього, без щирого примирення і прощення, не можна приступити до Господа, не можна і починати самого посту і покаяння.





На правах реклами