Ми у Facebook
15.03.2020, 16:00

Що необхідно знати батькам про отримання аліментів на дитину

Фото ілюстративне

Насамперед батьки повинні пам’ятати, що існує два способи отримання аліментів на утримання дитини: мирним шляхом та в примусовому порядку.
У першому випадку сторони домовляються між собою про розмір та періодичність сплати аліментів на дитину добровільно. Така домовленість може бути усною, але для додаткових гарантій виконання домовленостей батьки дитини можуть укласти між собою нотаріально посвідчений договір. Також батько чи мати може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. У разі відсутності домовленостей один із батьків, з ким мешкає дитина, має право звернутися до суду із позовом про стягнення аліментів. Відтак, аліменти на дитину призначаються судом або як частка від заробітку, чи у вигляді конкретно визначеної суми. Справи розглядаються місцевими судами за місцем проживання чи реєстрації відповідача.

«Станом на 2 березня у відділах державної виконавчої служби Рівненської області на виконанні перебуває 15 690 виконавчих документів про стягнення аліментів. Впродовж двох місяців цього року з недобросовісних батьків вже стягнуто майже 15,9 млн грн. З них із застосуванням обмежень, встановлених законодавством - 5,7 млн грн. Ми продовжуємо працювати над тим, щоб діти змогли отримати кошти на своє належне утримання», - зазначає заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції - начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Юрій Соценко.

Водночас законодавством передбачені випадки, коли аліменти стягуються за минулий час, але не більше ніж як за 10 років.
Інформуємо, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Слід пам’ятати, що коли заборгованість зі сплати аліментів перевищує 3 місяці, то відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників, а його майно арештовується виконавцем, вилучається та реалізується.
Якщо боржник ухиляється від виконання рішення, виконавець застосовує до нього санкції та обмеження встановлені законом. Так, якщо розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує 4 місяці (3 місяці для батьків важкохворої дитини) існує можливість накладення обмежень на неплатників аліментів щодо виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання.

Крім того, боржники позбавлені права впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України та мають обмеження щодо перебування на державній службі.

Не менш дієвим є запровадження фінансових санкцій. За несплату аліментів передбачений штраф, залежно від суми заборгованості (понад 1 рік – 20%, понад 2 роки – 30%, понад 3 роки – 50%).
У випадку відсутності відомостей про місце перебування боржника, за поданням виконавця суд виносить ухвалу про його розшук.

Також, передбачено відповідальність для неплатників аліментів у вигляді суспільно корисних робіт, адміністративного арешту та позбавлення волі.





На правах реклами