Ми у Facebook
18.04.2020, 12:20

Рівнянка зробила прогноз щодо економіки України після коронавірусу

Рівнянка поділилася своїми прогнозами щодо розвитку економіки в України після пандемії.
Голова ради Інституту податкових реформ, віце-президент Асоціації платників податків України Олена Хотенко проаналізувала можливі вектори розвитку економіки України після карантину та завершення коронавірусу в Україні.

Рівнянка розповіла про податкові наслідки пандемії

Карантинні обмеження цілком закономірно матимуть відчутні наслідки для економіки держави. Мінливість ситуації та туманність перспектив не дозволяють точно спрогнозувати їх, однак окреслити загальні показники, з огляду на нинішню ситуацію, експертам видається цілком можливим.

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій сформував Макроекономічний прогноз України до кінця 2020 року. Припускаючи, що більшість обмежень на економічну активність будуть скасовані до кінця другого кварталу, експерти очікують, що економіка суттєво постраждає від внутрішніх обмежень та зниження зовнішнього попиту.

Так, поступове відновлення економіки очікується лише в другій половині 2020 року, але економічна активність залишиться нижчою, ніж до коронакризи.

Падіння реального ВВП в 2020 році очікується на 5,9%.

Споживча інфляція, за прогнозом, зросте лише до 7,5% до попереднього періоду в грудні, оскільки слабкий попит обмежить вплив вищих інфляційних очікувань та знецінення гривні.

Важливо: для обрахунку прогнозу використовувався середній обмінний курс гривні в 2020 році на рівні 28,7 грн за долар США.

Сплеск безробіття через вимушені звільнення і неоплачувані відпустки та падіння доходів населення, на думку експертів, суттєво підірвало споживчий попит. І оскільки не всі втрачені під час коронакризи робочі місця будуть відновлені, а споживчі настрої залишатимуться непевними, економісти прогнозують падіння реального споживання домогосподарств на 6,6% в 2020 році.

Крім того, значна частина інвестиційних проектів буде заморожена або скасована через карантинні обмеження. Через це, падіння інвестицій в основний капітал в реальному виразі можна очікувати на понад 16% у 2020 році.

Вплив карантинних обмежень на логістику міжнародної торгівлі, за даними дослідження, буде помірним, отже це не відобращиться суттєво на об‘ємах експорту. Однак, експорт буде падати насамперед внаслідок спаду зовнішнього попиту. Скажімо, попит на експорт сільськогосподарських товарів, ймовірно, зменшиться несуттєво, але пропозиція може бути обмеженою через менший урожай 2020 року, пов’язаний з несприятливими метеорологічними умовами.

Загальне зменшення експорту товарів та послуг очікують на понад 10% у реальному вимірі. Скорочення ж імпорту перевищуватиме падіння експорту. Через брак інвестицій. Спад очікують на рівні на 14,5%.

Загалом, за прогнозом, реальний ВВП зменшиться на 5,9% у 2020 році.

Різке падіння цін на енергоносії, зменшення попиту на імпорт та широкі заходи зі стимулювання економіки в США, що збільшать пропозицію доларів, за прогнозом, обмежать подальший тиск на гривню. Низький споживчий попит та низькі ціни на сировинні товари, ймовірно, обмежать інфляційний тиск. Втім, внаслідок суттєвого ослаблення гривні до долара США та підвищення інфляційних очікувань споживча інфляція сягне 7,5%.

Звичайно, точність цього прогнозу цілком залежна від розвитку подій з пандемією коронавірусної інекції в світі. То ж перспективи макропоказників можуть змінюватися залежно від подальшого перебігу подій і введення або зняття карантинних обмежень.





На правах реклами