Як вийти з посту безпечно для здоров'я
І свячена, і несвячена така їжа може викликати важкість у шлунку, загострення хронічного панкреатиту, нетравлення і, як наслідок, здуття та метеоризм, чи печію. Докази навіть можна знайти в гуглі — у 2019 році українці найчастіше шукали слово “печія”, 28 квітня і весь наступний тиждень, тобто на Великдень і після нього.
Тому Уляна Супрун присвятила свій допис у Фейсбук виходу з Великого посту та гастрономічній складовій святкування Великодня:
Великий піст, за сучасною термінологією, — це період веганства і подекуди сироїдіння. В залежності від спланованості раціону і розміру порцій під час посту самопочуття і вага можуть покращитися. Якщо ви правильно готувалися і харчувалися збалансовано і здорово.
Але може бути і навпаки, якщо раціон базувався переважно на вуглеводах та оліях. Яка зрада може відбутися у зв’язку з виходом з посту?
◾ Зміна споживання калорій.
Припустимо, ви схудли під час посту та індекс маси тіла став ближчим до нормального — від 18.5 до 24.9 (про схуднення, коли вага уже стає недостатньою у співвідношенні до зросту, мова не йде, це ситуація нездорова).
Річ у тому, що після такого схуднення під час посту вага може швидко стати знову така, як була. Чому:
- Перше — це зменшення об’єму м’язів, бо коли білка та джерел енергії бракує (передусім, через недостатнє споживання рослинних білків та реакції тіла на брак енергії), найлегше для нашого організму їх знайти в м’язах, а не в підшкірному жирі.
Що менше м’язів, то менші витрати енергії в стані спокою, а отже менша потреба в калоріях. Тому їсти, як раніше, після схуднення під час посту не потрібно. Але цією рекомендацією часто нехтують, тому вага набирається наново.
- Друге — гормональні зміни, що супроводжують зменшення жирових запасів і тривале обмеження в калоріях. Вони ведуть до збільшення апетиту та зменшення відчуття насичення.
Що робити? Якщо ви постували і при цьому нормалізували вагу, то намагайтеся в такому ж дусі і продовжувати. Якщо тепер є в раціоні тваринні продукти, значить, кількість вуглеводів слід скоротити, але не збільшуйте при цьому розмір порцій.
Якщо ви частково втратили в м’язах, бо недостатньо компенсували нестачу тваринного білка рослинним, і не були фізично активними, то зараз якраз для цього час. Тренуйтеся, навіть за умов карантину.
◾ Нетравлення.
Під час посту підшлункова залоза могла утворювати менше протеа- і ліпаз- ферментів, що розщеплюють білки та жири, якщо їхня частка в раціоні була меншою. Тому повертатися до всеїдного раціону краще поступово, а не їсти в неділю зрання великий шмат кров’янки в сподіванні втамувати голод і компенсувати ймовірний брак заліза і білка.
Ферментні препарати можуть допомогти перетравити те, що з’їли, але краще покладатися на себе і не їсти багато тваринних продуктів за один раз. Допоможе з травленням і рослинна їжа, а також прянощі і достатня кількість води, якою ви запиватимете страви. Вони сприятимуть адекватній шлунковій і підшлунковий секреції, а отже нормальному травленню.
◾ Алкоголь для травлення.
Так робити не потрібно. На рівень секреції протеаз, ліпаз підшлунковою, жоден алкогольний напій не матиме позитивного впливу. Натомість створить інші проблеми: збільшення викиду інсуліну і посилення відчуття голоду, погіршення самоконтролю і зростання агресії, зневоднення, похмілля. І це лише короткочасні наслідки.
Вкотре нагадаємо, що безпечної дози алкоголю не існує, а його постійне вживання призводить до зростання ризику низки типів раку, психічних розладів, серцево-судинних хвороб і деменції.
Що робити? Не пийте кріплені солодкі вина, міцні напої, домашні наливки, тим більше вино з винограду Ізабелла (бродіння якого дає метиловий спирт, крім етилового). Якщо ви не можете відмовитися від алкоголю, то найбільш здорова опція, — випити не більше 150 мл червоного сухого вина. І далі пити воду.
◾ Брак фізичної активності.
Коли бракує руху і фізичної активності, наші потреби в надходженні енергії менші. Тому великодній сніданок, що поволі переходить у вечерю, має бути скромним. Алкоголь, багато тваринної їжі, солодкі паски, обмаль води, городини і руху впевнено ведуть до закрепів і метеоризму.
Уляна Супрун, здорове харчування, паска, домашня ковбаса, вийти з посту, великодній піст, споживач
Онлайн-хрещення: у Чернігові церкви адаптують потреби людей до реалій війни
Чернігівські церкви практикують хрещення дітей дистанційно. Таке рішення стало актуальним через війну, яка розлучила багато сімей.
переглядів: 132
Ароматний пиріг з хурмою: простий рецепт для домашньої випічки
Хочете приготувати щось особливе та смачне? Спробуйте цей неймовірний пиріг з хурмою! Соковита хурма, ароматні прянощі та хрустка карамельна основа створять незабутній смак.
переглядів: 156
Пляшка для води від адідас: стиль, функціональність та турбота про ваш комфорт!
Пляшка для води від адідас: стиль, функціональність та турбота про ваш комфорт!
Це не просто аксесуар, а незамінний предмет для кожного, хто веде активний спосіб життя. Вона допомагає залишатися гідратованим, дбає про екологію та підкреслює стиль власника. adidas, відомий своїм інноваційним підходом до спорттоварів, пропонує варіанти, які відповідають усім сучасним вимогам. Пляшка для води з асортименту об'єднує високу якість, функціональність та стильний дизайн, котрі роблять її ідеальним вибором для занять спортом, подорожей та повсякденного використання.
переглядів: 207
Готуємо шакшуку на сніданок: простий рецепт
Якщо вам набридла класична яєшня на сніданок, пропонуємо урізноманітнити її арабським варіантом — приготуйте шакшуку.
переглядів: 1156
Передбачення на день: дізнайтесь, що вас чекає сьогодні
Дізнайтеся своє персональне передбачення на 26 січня.
переглядів: 207