Ми у Facebook
22.04.2020, 16:00

Шмигаль: Карантин продовжимо до 11 травня, але зо 2 роки ще будемо жити "в нових умовах"

Кабінет міністрів продовжить карантин в Україні до 11 травня, але і в наступні два роки можливі обмеження через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19.
Про це повідомляє "Українська правда".

Пряма мова: "За розрахунками Національної академії наук України, які було отримано нещодавно, очікуються ще два піки захворюваності: один орієнтовно – це кінець квітня і, орієнтовно, – між 3 і 8 травня... Тому на засіданні Кабміну, ґрунтуючись на цих розрахунках, ми продовжимо карантин, як мінімум до 11 травня.

Рівненщина: чи можуть розблокувати село, з якого почався коронавірус

Водночас ми плануємо вже пом'якшити деякі заходи. Наприклад, плануємо пом'якшити умови обов'язкової обсервації. Можливо, будуть ще дві-три сфери, в яких ми розглянемо пом'якшення карантинних заходів.

Система охорони здоров'я зараз завантажена хворими коронавірусом менше, ніж на 10%. Це ми йдемо за так званим позитивним сценарієм. Але це не означає, що у нас цього року не буде піків і сплесків.

У цілому світ у цьому році коронавірус не здолає, і нам у будь-якому випадку доведеться жити в умовах уже нового світу і нових соціальних обмежень. Наприклад, ризик-орієнтованих умов, коли будемо вводити карантинні обмеження в окремих містах, селах або областях".

Деталі: За словами прем'єра, поки 11 травня розглядається як "бажане межа, після якої ми очікуємо отримувати позитивні дані і жити в більш м'якому режимі, але не факт, що так і буде".

У Кабміні хочуть, щоб із 12 травня "відбулися певні пом'якшення", щоб почати думати про розвиток економіки і шукати "баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів".

Однак Шмгаль згоден із ВООЗ, що наступні 2 роки світ буде жити в умовах боротьби з коронавірусом, тому "не повинно бути ілюзій, що в травні закінчився карантин – і ми всі вийшли і все забули".

Пряма мова: "Усі країни, які успішно подолали перший пік захворюваності, сьогодні стоять на порозі наступних піків, у тому числі в Китаї є повторні хвилі. І в інших країнах, які нібито першу хвилю пройшли і вже її подолали, сьогодні вже спостерігають за початком другої хвилі захворюваності.

Тому ілюзії, що Україні вдалося утримати першу хвилю і що все в порядку, немає. Потрібно вчитися жити в нових умовах [...].

Ми сьогодні вводимо певні визначення карантинних заходів і необхідності їх впровадження в рівнях – жовтий, оранжевий, червоний. Жовтий – коли ситуація помірна і ми можемо відпускати основні галузі, і працювати в дуже м'яких умовах карантину. Помаранчевий – це якщо кількість хворих починає рости, і, припустимо, в окремому регіоні вже є один або два летальних випадки. Тоді ми цей регіон локалізуємо і закриваємо. Червоний – це lockdown, коли регіон або країна фактично закриваються повністю, як зараз.

Світ змінився. І сумнівів ні в кого немає, що ми будемо жити в нових умовах. Ми всі повинні дотримуватися маскового режиму, дотримуватися певних правил дезінфекції, ми всі повинні дотримуватися соціальної дистанції, певних правил поведінки у транспорті, у громадських місцях, у магазинах тощо.

Тобто це ціла низка речей, із якими ми повинні навчитися жити щодня. Так як, наприклад, ми чистимо зуби щодня, ми повинні навчитися жити з цим. За розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я, щонайменше наступних два роки".





На правах реклами