Ми у Facebook
04.05.2020, 16:40

Літо 2020: коли відкриють популярні пляжі та курорти й що зміниться назавжди

В улюблених українцями країнах – Італія, Іспанія, Туреччина, Болгарія – вже почали підготовку до літнього сезону. Які особливості відпочинку під час пандемії коронавірусу та перспективи після карантину?
Безпечна відстань

Серед заходів безпеки, які пропонують ввести під час курортного сезону в Італії, передбачено встановлення безпечної відстані на пляжах. Обговорюють такі варіанти, як зменшення кількості шезлонгів з введенням сервісу їх попереднього бронювання, стаціонарні парасольки на відстані 10-14 метрів одна від одної.



Пілотний проєкт безпечного відпочинку в епоху коронавірусу презентували в регіоні Емілія-Романья. Тут збираються встановити спеціальні кабінки з оргскла висотою 2 м 4,5х 4,5 м, всередині яких парасолька та два шезлонги, відстань між ними 1,5 м. Як альтернативу пластиковим стінам пропонують створення живоплотів з рослин.

На курортах Іспанії вже в травні цього року може бути введена норма безпечної відстані між відпочивальниками - 6 футів (1,8 м).

У Туреччині очікується бум на маленькі бутик-готелі, окремо розташовані бунгало.


На пляж - у різний час



В Італії пропонують встановити спеціальні часові інтервали відвідування пляжу для груп високого ризику, наприклад, пенсіонерів, людей похилого віку.


Дезінфекція піску

Обов'язковими на італійських курортах будуть регулярна дезінфекція всього пляжного устаткування, піску і місць загального користування. Шезлонг зможе орендувати тільки одна людина на 1 день. Щоб поплавати у морі, треба буде йти до води окремим “коридором” на віддалі від людей, що лежатимуть під парасольками.


Без звичних пляжних розваг



Однозначно на курортах не буде загальних ігрових майданчиків і масових заходів, наприклад, пляжного волейболу. З барів зникне багаторазовий посуд, не буде прокату пляжного приладдя.


Захисні маски та довідки про здоров'я

Поки що предметом дискусії є питання, чи потрібно носити маску на пляжі. А пускатимуть на пляжі тільки з довідкою, що не інфікований.


Заборонять “шведський стіл”



В турецьких готелях для забезпечення епідеміологічної безпеки туристів після їх відкриття запроваджують нові правила. Головна зміна - готелі мають відмовитися від шведського столу за системою "all inclusive". Замість цього мають бути комплексні меню. Про написала газета "Ahaber", посилаючись на слова міністра культури та туризму Туреччини Мехмета Ерсоя. Щоправда, власники готелів цю інформацію заперечують...


Спочатку тільки для своїх

Міністр культури і туризму Італії Даріо Франческіні в інтерв’ю газеті La Repubblica повідомив, що кордони для іноземних туристів будуть закриті щонайменше до кінця року.

Іспанія обіцяє пустити іноземних туристів не раніше 2021 року.

А от Греція та Кіпр планують приймати закордонних відпочивальників вже з липня. Щоправда, тільки з тих країн, з якими підпишуть двосторонні угоди. У відпочивальників мають бути “паспорти здоров’я". Як це працюватиме і чи спрацює – поки що ніхто не знає.

Турецький уряд готується розпочати сезон з відкриття туристичних об’єктів для своїх громадян вже наприкінці травня. Йдеться про курорти “чистої зони” та готелі з "сертифікатами здоров'я". Якщо все піде добре, курорти відкриють для туристів з азійських країн, потім з Німеччини, Нідерландів та Австрії, де кількість заражень контрольована та зменшується, далі - для країн Центральної Європи, що швидко оговтуються від коронавірусу. Про Україну поки що не йдеться...

Єгипет наприкінці травня спробує відкрити сезон для внітрішнього туризму, і якщо все обійдеться, готелі налаштовані розпочати прийом туристів з України в кінці червня – початку липня. Зараз готелі порожні, спочатку завантажать обережно, десь на третину. Можливо, система "все включено" залишиться, але без "шведського" столу, між столиками зроблять відстань не менше півтора метрів, запровадять інші заходи. Але поки що все на рівні обговорень та прогнозів.

Португалія цього року планує зробити акцент на сільському туризмі та невеличких містечках.

Відносно безпечні Чорногорія та Хорватія планують з 18 травня прискореним темпом запускати туристичний бізнес і відкривати пляжі, бари, ресторани та готелі. Активно обговорюється можливість відкрити кордони всередині ЄС між Хорватією, Австрією, Словаччиною, Чехією та Угорщиною.

Приєднатися до цієї ініціативи хоче й Болгарія, яка вже готується до відкриття у липні туристичного сезону 2020.


А як в Україні?

В Україні після карантину найбільш популярними будуть відпочинок у Карпатах та на Чорному морі. В уряді очікують, що внутрішній туризм відновиться після кризи швидше, аніж виїзний, і пропонують до розгляду у Верховній Раді законопроєкт № 3377. Документ пропонує звільнити операції з надання туристичних послуг від сплати ПДВ, податку на прибуток та ЄСВ, а також земельного податку та податку на нежитлову нерухомість; скасувати туристичний збір до кінця 2020 року; встановити податкові пільги на оплату оренди та землю державної та комунальної власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
На Рівненщині готуються дивувати туристів

Рівненщина: чи будуть цього року діти відпочивати в літніх таборах

В уряді не радять планувати відпустку на першу половину літа

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ