Карантин в Україні: хто потрібен на ринку праці
Одним з характерних явищ «карантинного» ринку праці стала швидка зміна пріоритетів та нерівномірність. Коли в одних галузях кількість вакансій зменшувалась більше, ніж вдвічі, в інших вона втричі зростала. Та й в межах однієї сфери під час карантинну можна було спостерігати то злети, то падіння у кількості розміщених пропозицій про роботи. Те саме спостерігалось і в плані затребуваності тих чи інших спеціалістів. Розповідаємо на прикладах, як це відбувалось.
ІТ, телеком
Сплеск активності у пошуку цих спеціалістів спостерігався на початку карантину, у другій половині березня, коли кількість вакансій збільшилась на 125%. Це досить очікувана ситуація, пов’язана з переходом компаній на дистанційну роботу. Роботодавці активно шукали спеціалістів, які зможуть підтримувати життєздатність IT-інфраструктури: підключати співробітників до віддалених робочих столів, вирішувати технічні проблеми тощо. А от вже у квітні динаміка зростання кількості вакансій відчутно сповільнилась: в порівнянні з березнем їх стало більше лише на 32%. У першій половині травня і частка цієї профсфери у загальному обсязі вакансій, і кількість пропозицій про роботу IT дещо впали: в межах 2-4%
Виробництво
З початком карантину частка цієї профсфери у загальному обсязі вакансій зменшилась з 6% у лютому до 4% у березні. Проте вже у квітні ситуація у цій профсфері покращилась, а кількість вакансій виросла більше, ніж вдвічі (на 105%). У травні пропозицій про роботу у профсфері «Виробництво» також стало більше (на 14%), а частка профсфери зросла до 7%.
Транспорт
У середині березня частка цієї профсфери впала на 2%. Але вже у квітні, коли компанії активніше почали розвивати сегмент онлайн-доставки, логістів, водіїв, кур’єрів шукали активніше – кількість пропозицій про роботу для них зросла майже вдвічі (на 95%).
Адміністративний персонал
Кур’єрів, перекладачів, секретарів, операторів колл-центрів тощо найактивніше шукали у квітні. Як і у випадку з профсферою «Транспорт», у цей період більше компаній змогли перелаштувати бізнес на e-commerce напрям, а тому зросла потреба у спеціалістах, які будуть опрацьовувати відповідні замовлення. А от вже у травні кількість пропозицій про роботу для них дещо зменшилась (на 15%).
Медицина
До березня ця префсфера не фігурувала к ТОП-10 найпопулярніших профсфер, проте з початком карантину кількість пропозицій в ній зросла на 128%. Потім темпи розміщення нових вакансій дещо сповільнились: + 51% у квітні та +6% у травні.
Загалом, станом на середину травня, ТОП-5 ринку праці виглядає наступним чином:
Профсфер за динамікою зростання кількості вакансій в порівнянні з квітнем: Безпека +20%, Робітничий персонал +19%, Транспорт +17%, Виробництво +16%, Маркетинг +15%
Профсфер за часткою у загальному обсязі вакансій: ІТ, телеком 17%, Продажі 16%, Маркетинг 7%, Виробництво 7%, Транспорт 6%
Галузей-роботодавців за динамікою зростання кількості вакансій в порівнянні з квітнем: Товари народного споживання (нехарчові) +57%, Роздрібна торгівля +48%, Перевезення, логістика +37%, Сільське господарство +30%, Продукти харчування +20%
Галузей-роботодавців за часткою у загальному обсязі вакансій: Інформаційні технології 15%, Роздрібна торгівля 14%, Послуги для бізнесу 8%, Фінансовий сектор 8%, Перевезення, логістика 7%

знайти роботу, потрібні працівники, ринок праці, карантин в Україні, робота
Рівненський пологовий будинок чекає майбутніх батьків на День відкритих дверей

Пологовий будинок Рівненської міської ради запрошує майбутніх батьків на День відкритих дверей, який відбудеться у суботу, 19 липня, о 10:00. Це чудова нагода ознайомитися з умовами та процесом пологів, а також отримати відповіді на всі питання, що турбують майбутніх батьків.
переглядів: 46
Сало по-українськи: традиція, смак і трохи користі

Сало — це більше, ніж просто їжа. Для багатьох українців воно — символ дому, традицій, душевної гостинності й навіть національної ідентичності. Поки хтось іронізує, мовляв, без сала в Україні й хліб не смакує, ми розповімо: чому цей продукт досі залишається улюбленим, чим корисний (і коли — ні), як його їдять та з чим поєднують.
переглядів: 128
Ботулізм та літня спека: як уникнути небезпеки при споживанні риби – рекомендації фахівців

Державне агентство меліорації та рибного господарства України наголошує на важливості дотримання правил безпечного споживання риби та морепродуктів у літній період. У зв'язку зі спекою значно зростає ризик харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, серед яких особливу небезпеку становить ботулізм.
переглядів: 137
Другий урожай: що посадити в липні, щоб отримати врожай до осені

Липень – не лише пора збору першого врожаю, а й чудова можливість для дачників та городників отримати "другу хвилю" свіжих овочів та зелені. На звільнених грядках, які вже віддали свої ранні весняні дари, можна знову садити культури, що дозволить насолоджуватися вітамінами до пізньої осені або навіть наступної весни.
переглядів: 133
Як врятувати речі, які пофарбувалися при пранні

Зазвичай із речами, які полиняли ми відразу прощаємося. Але насправді є декілька дієвих способів, як ці речі врятувати.
переглядів: 580
Реклама