Ми у Facebook
31.05.2020, 16:00

Послаблення карантину, поїзди-електрички та нові гроші. Що зміниться з 1 червня

Нарешті на календарі – літо, а з ним потепління, послаблення карантину. Які ще зміни очікуються у червні 2020?
КАРАНТИН

1 червня розпочинається третій етап виходу з карантину. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Степанов на брифінгу 31 травня. Однак це зможуть тільки регіони зі сприятливою епідеміологічною ситуацію щодо COVID-19. Поки що не готові до послаблення карантинних обмежень області, де щодня найбільша кількість нових хворих нав коронавірус. Серед них Чернівецька, Львівська, Рівненська, Волинська.

Як раніше повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, в рамках третього етапу виходу з карантину, якщо дозволятиме епідеміологічна ситуація, відкриють спортзали й басейни, запустять залізничний транспорт і міжобласні перевезення. Із 10 червня в Україні мають відкрити кав’ярні та ресторани. Закладам за умови дотримання всіх санітарних вимог дозволять працювати не лише навинос та на літніх терасах, а й у критих приміщеннях.

Нагадаємо, 1 червня спливає 82-й день карантину, який Кабінет міністрів ввів з 12 березня через епідемію коронавірусу COVID-19. На засіданні уряду 20 травня було прийнято рішення про продовження карантину до 22 червня. Карантин в Україні скасують, коли відсоток хворих українців залишиться незмінним як мінімум 10 днів, а в лікарнях залишиться менш як 50% пацієнтів з COVID-19.

Пом’якшення карантину: що дозволять у червні?


ТРАНСПОРТ

Укрзалізниця починає відновлювати пасажирські перевезення і з 1 червня запускає 42 потяги. Із 27 травня відкрився продаж квитків у касах на поїзди Інтерсіті+, які з 1 червня почнуть курсувати з Києва у східних та південних напрямках, а також на деякі нічні пасажирські поїзди. Квитки можна буде придбати в касах і онлайн за 90 днів до дати відправлення поїзда, а не за 45-60, як було раніше.



Пасажирів у залізничний транспорт пускатимуть тільки у захисних масках, а при перевірці квитків їм вимірюватимуть температуру тіла.

Із 4 червня відновлюються популярні залізничні маршрути з Києва у західному напрямку - на Ужгород, Івано-Франківськ, повідомили в Міністерстві інфраструктури. Щоправда, поки що у Львові можливі тільки технічні зупинки, а в Рівному – лише на висадку пасажирів.

Із 1 червня в 10 регіонах мають пустити приміські електрички. Дозволи на рух дали регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обласних держадміністрацій у Харківській, Полтавській, Луганській, Донецькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Одеській, Черкаській, Житомирській та Хмельницькій областях.

Також відновлять роботу міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом з умовою 50% вільних місць, якщо перевезення будуть в регіон, де немає ослаблення протиепідемічних заходів.

Авіасполучення в Україні, згідно із затвердженим планом, має відновитися після 15 червня. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Однак усі, хто повертається в Україну з-за кордону, повинні будуть піти на 14-денну самоізоляцію, встановивши додаток "Дій вдома", пише ЛІГА:ЗАКОН.


ЦІНИ, ТАРИФИ

У червні знову подешевшає "блакитне паливо". "Нафтогаз" вже знизив на 20,7% оптову ціну на газ на червень для промислового споживача - до 3255 грн за тисячу кубометрів. Після публікації для обговорення урядової програми "Економічне відновлення" з'явилися повідомлення про можливе подорожчання послуг електро- та водопостачання для населення. Однак у червні цього поки не очікується.

Нова Пошта від 1 червня 2020 року відновлює стандарт послуги зберігання посилок. Як і до карантину, посилки будуть безоплатно зберігатися 7 календарних днів, а на восьмий день почне нараховуватися плата.

НОВІ ГРОШІ

Із 3 червня в Україні почнеться обіг нових монет номіналом 10 гривень. На першому етапі Нацбанк має намір ввести в обіг 5 мільйонів таких монет. Таким чином триває розпочата в 2014 році грошова реформа й старі банкноти та монети поступово замінюються на більш надійні та захищені від підробок.




ОСВІТА

Із 1 червня в уряді планують дозволити освітні заняття у групах не більше 10 чоловік, у тому числі в автошколах, закладах позашкільної освіти, дитячих гуртках та інклюзивних центрах - повідомили у МОЗ. У червні зможуть виходити на заняття учні закладів профосвіти, технічних училищ та коледжів, для яких неможливо перенести практичне навчання у дистанційний формат. Щоправда, в тих регіонах, де місцева влада ухвалить рішення про послаблення карантину, а директор профтеху погодить механізм роботи з місцевим управлінням освіти. Для випускників при необхідності також зможуть організувати державну кваліфікаційну атестацію. Про це йдеться у листі Міністерства освіти і науки.


А найголовніше - у червні стартує зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 25 червня тестуванням з математики. Тести з української мови та літератури випускники складатимуть 30 червня.


ШТРАФИ

Із 1 червня має запрацювати нова система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Її повинні були запустити на місяць раніше, однак карантин вніс свої корективи. Система фотовідеофіксації повинна дисциплінувати водіїв і зменшити кількість ДТП на дорогах. Заступник керівника МВС України Антон Геращенко заявив, що камери відеофіксації будуть встановлені на дільницях підвищеної аварійної небезпеки з обов'язковим попереджувальним знаком. Це має змусити водіїв заздалегідь скидати швидкість в таких місцях, інформує МВС України.

Камери на автошляхах стежитимуть за швидкістю, за проїздами на заборонений сигнал світлофора, а згодом - і за порушенням правил стоянки і парковки, правил руху по смузі громадського транспорту або пішохідних доріжках, фіксуватимуть виїзд на зустрічну смугу.

Із 1 червня 2020 відеокамери автоматично фіксуватимуть перевищення швидкості на 20 км/год від допустимо дозволеної. За перевищення більш ніж на 20 км/год водієві "світить" штраф, який надішлють "Укрпоштою" за адресою реєстрації власника автомобіля. Сума штрафу - 255 грн. За перевищення швидкості більш ніж на 50 км/год - 510 грн.

Із 1 червня на дорогах України запрацює система фотовідеофіксації


ПОГОДА

За прогнозами синоптиків вже в перший тиждень червня прийде потепління, і приблизно 10 червня температура повітря встановиться на рівні +30 градусів на півдні та +24...28 на решті території країни. Як уточнив в інтерв'ю РБК-Україна директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, "вже 5-6 червня розпочнеться підвищення температури, яке можна сприймати як літню погоду. У денні години це 20-25 градусів тепла. Звичайно, це залежить від регіону". Однак у зв'язку з глобальним потеплінням погода дуже мінлива й непередбачувана. "Тому один день може бути холодним, а наступний - спекотним", - додав Кульбіда.

Погода у червні 2020: трохи спеки й грозові дощі


СВЯТА, ВИХІДНІ У ЧЕРВНІ

У червні в Україні - третина неробочих днів та два періоди довгих вихідних:
-на Трійцю – три дні з суботи до понеділка (6, 7, 8 червня);
-на День Конституції – три дні з суботи до понеділка (27, 28, 29 червня).






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра