Отруєння грибами: що робити?
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
Кому не можна їсти гриби
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
дітям до 12 років;
людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
нудота;
блювота;
різкий біль у животі;
діарея;
запаморочення;
підвищення температури тіла;
зниження пульсу;
задуха;
судоми;
відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
промийте шлунок простою водою;
дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Про це йдеться на офіційному сайті МОЗ України.
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
Як швидко очистити ручки газової плити від жиру: простий і дієвий метод
![](/images/articles/2/small/1739717740.jpg)
Ручки газової плити часто стають осередком жирових забруднень, оскільки їх очищення не завжди входить до списку регулярних завдань.
переглядів: 16
Як вивести соляні розводи з взуття: прості поради для ідеального вигляду
![](/images/articles/2/small/1739705766.jpg)
Замшеве взуття, зокрема популярні угги, виглядає стильно й чудово зігріває в холодну пору року. Проте зимові дороги часто залишають на ньому неприємні сліди солі. Щоб повернути взуттю доглянутий вигляд, можна скористатися перевіреними домашніми методами.
переглядів: 313
Вініл то любов
Це не просто пристрій для відтворення музики. Вініловий програвач - то портал у інший світ, де звук набуває глибини і теплоти, яких немає в цифровому форматі. Кожен тріск голки, кожне легке потріскування під час прослуховування – це не недоліки, а частина дива. https://soundmag.ua/ru/catalog/vinyl-players/ оберіть в каталозі та готуйтеся до дива, адже перше прослуховування - як відкрити скриню зі скарбами, з якої почали витікати мелодії, наповнені емоціями. Чому?
переглядів: 309
Пенсії для осіб з III групою інвалідності у 2025 році: які суми очікувати
![](/images/articles/2/small/1739551694.jpeg)
Розмір пенсій для людей з III групою інвалідності в Україні залежить від прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб. У 2025 році цей показник становить 2 361 грн.
переглядів: 494
Як отримати рекордний урожай смородини: ефективне підживлення, яке варто внести у лютому
![](/images/articles/2/small/1666113225.jpeg)
Смородина — одна з найпопулярніших ягідних культур, і її врожайність безпосередньо залежить від правильного догляду. Традиційні методи підживлення, такі як компост чи торф, не завжди дають очікуваний результат.
переглядів: 487