Отруєння грибами: що робити?
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
Кому не можна їсти гриби
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
дітям до 12 років;
людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
нудота;
блювота;
різкий біль у животі;
діарея;
запаморочення;
підвищення температури тіла;
зниження пульсу;
задуха;
судоми;
відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
промийте шлунок простою водою;
дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Про це йдеться на офіційному сайті МОЗ України.

День Святої Ольги 11 липня: хто така княгиня Ольга та що не можна робити у це свято

Завтра, 11 липня, в Україні відзначається День Ангела Ольги. Ця дата, згідно з новим церковним календарем, присвячена пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги – першої християнки Київської Русі та однієї з найвизначніших жінок в історії нашої держави.
переглядів: 228
Магнітні бурі в липні 2025: сьогодні варто бути обережним

Липень 2025 року обіцяє бути насиченим геомагнітною активністю.
переглядів: 1381
"Резерв+" тимчасово не працює: Міноборони пояснює збій високим навантаженням

Користувачі мобільного застосунку "Резерв+", призначеного для оновлення військово-облікових даних, зранку 10 липня почали масово повідомляти про технічні проблеми у його роботі.
переглядів: 196
Як підприємець з Рівного здійснив х2 продажів: користь CRM чи звичайна вдача?

100+ продажів на день, швидкість, задоволені клієнти… Все це можна побачити у найпрекрасніших снах кожного підприємця. Однак, поки хтось мріє, інший робить! Один з Рівненських підприємців вровадив сучасну CRM-систему для онлайн-магазину та побачив шалені результати вже в перший місяць використання. Як йому це вдалося та яких результатів досягла компанія за допомогою CRM - дізнаєтесь далі.
переглядів: 264
Рецепт французьких тостів з сиром на сніданок

Незвичайний рецепт для смачного сніданку.
переглядів: 264