Ми у Facebook
31.07.2020, 14:00

Курбан-Байрам, Ханука й католицька Пасха можуть стати в Україні державними святами

Президент Зеленський доручив Кабміну вивчити питання надання статусу найважливіших релігійних свят за мусульманським, юдейським, юліанським та григоріанським календарями.
Відповідний Указ № 303/2020 Президент України Володимир Зеленський підписав 30 липня 2020 року.

Згідно з документом, Кабінет міністрів має опрацювати питання надання державного статусу в Україні окремим релігійним святам, зокрема таким: Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду та іншим.

Мета цієї пропозиції - забезпечити конституційні права та свободи громадян, реалізацію рівних прав і можливостей усіх вірян, ушанування історії, культури, традицій українського суспільства як багатонаціонального та багатоконфесійного.

Згідно з указом № 303, “уряд має вивчити це питання та напрацювати пропозиції у взаємодії зі Всеукраїнською радою церков, релігійними організаціями та Українським інститутом національної пам’яті, після чого внести на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект”.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Якщо цей законопроект підтримає парламент, то кількість релігійних свят, які мають статус загальнодержавних, зросте з 4-х приблизно до 10-ти. Однак це не означає, що всі вони будуть вихідними, неробочими днями.

Якщо католицьку Пасху, як і православний Великдень, святкують завжди у неділю, то Курбан-Байрам і Песах щороку припадають на різні дні тижня. Цього року Песах іудеї всього світу відзначали з 8 до 16 квітня. У 2020 Курбан-Байрам, головне свято мусульман, священний день жертвоприношення, почався ввечері 30 липня і триває з 31 липня до 3 серпня.

Нагадаємо, в Україні державними вихідними є такі релігійні свята:

- Різдво Христове за східним, юліанським, православним календарем (7 січня)
- Великдень за східним, юліанським, православним календарем (неділя, перехідна дата)
- Трійця (П'ятидесятниця, День святої Трійці) за східним, юліанським, православним календарем (неділя, перехідна дата)
- Різдво Христове за західним, григоріанським, католицьким календарем (25 грудня).

Календар державних свят 2020: коли офіційні вихідні





На правах реклами