Ми у Facebook
25.08.2020, 15:38

Боротьба креативів та його відсутність: як рівнян вітали з державними святами

День Державного прапора та День Незалежності України – це свята, які традиційно не залишаються без уваги. Цього дня вже традиційними стали вітання у соціальних мережах та масові заходи. Але напередодні виборів ці дні мають особливий «смак».
Коли кожен з політиків намагається виділитися серед інших та завоювати увагу свого потенційного виборця. Для Рівного ці дні не стали винятком. Сайт «ОГО» розкаже вам про боротьбу креативу майбутніх та діючих політиків і про тих, кому на цей креатив чогось та й не вистачило.

Правила не одні для всіх

День Незалежності у 2020 році запам’ятається рівнянам надовго. Адже це перший рік без гучного концерту, ходи центром Рівного та інших масових заходів. Період пандемії вимагає дотримуватися норм епідемічної безпеки, а особливо, якщо обласний центр «впевнено та рішуче» наближається до «червоної» карантинної зони.

Так, для того, щоб «присадити» проведення масових заходів, напередодні свята комісія з питань ТЕС та НС приймає розпорядження, яким передбачено, що всі масові заходи та гучні святкування будуть скасовані. Міський голова каже, що в такий період поширення COVID-19 не про свята треба думати, але ходу центром міста не відміняє. І вмикає фонтани, щоб працювали й усі рівняни змогли на них подивитися. Але знову питання: фонтани увімкнули з надією, що люди все ж таки не прийдуть?



Після публікації переліку заходів на День прапора та День Незалежності чимало рівнян запитували в коментарях до публікацій, що у місті діє «подвійне правосуддя». Бо презентувати пафосно на майдані Незалежності команду «За майбутнє» волинського Ігоря Палиці можна і жовта карантинна зона не заважала. А може, все тому, що там був сам міський голова і саме від цього карантинні обмеження мають властивість змінюватися.


Не дочекалися свята


Але попри коронавірус свято все ж настало, а в декого навіть за кілька днів до календарної дати. Деякі політики взяли «фальстарт», адже вітання почали розміщати в соціальних мережах ще за три дні до нього. Невже зараз так погано працює інтернет, що боялися, що не встигнуть опублікувати? Чи просто думали спрацювати на випередження за принципом «хто перший встав – того і тапки».

Та не тільки вітаннями в соцмережах «з запасом» часу почали вітати майбутні та діючі політики. Так, листівки від директора Рівнеоблводоканалу містяни почали отримувати ще за тиждень до свята. Єдина проблема – не адресні, без конвертів, а просто «насипані» в під’їзді, тим самим, напевно, не надто ефективні.

Хто кого

А далі почалося змагання креативів, хто вище підніме прапор… Так, у п’ятницю, в останній робочий день тижня колектив підприємства «Сталь-М» на чолі з Олексієм Муляренком вивісив державний прапор на одній з найвищих точок міста. Зняли відео, змонтували – і ролик «полетів» по соціальних мережах.

У день самого свята влада міста й області підняла прапор на майдані Незалежності. Заходи цього дня практично незмінні. Офіційна частина, виступи, у кращому випадку кілька пісень – і «по домах». «Спостерігали» за цим дійством і намети в центрі міста, ніби нагадуючи, що скоро на місце цих промовців прийдуть інші.



Далі до вже традиційних наметів на майдані почали встановлювати «куби Муляренка», облаштували фотозону, пригнали «Побєду» і роздавали прапори. Люди з радістю фотографувалися, отримували прапори, бо ж особливо в центрі міста нічого й не відбувалося.

У цей час із соцмереж стало відомо, що боротьбі креативів все ж бути. В той час коли Муляренко підняв прапор на одну з найвищих точок міста, Шакирзян вирішив державний стяг підняти, як співає Вакарчук, «вище неба». На дроні у День Незалежності над містом підіймали прапора-рекордсмена разом з прапором ГО «Рівне Разом». Але це відбулося у вже післяобідній час.



Традиції незмінні

А до цього міська влада зовсім неочікувано пройшлася ходою до центру міста, але цього року вже не перекриваючи рух транспорту. Покладання квітів, промови, концерт, і на цьому дійство завершилося. Не складали сцену навмисно, щоб не було скупчення людей.



Хоча насправді через її відсутність люди були змушені ще більше «тулитися» одне до одного, щоб хоч щось побачити. Адже концерт був дійсно вартий уваги й помітно, що містяни встигли за час карантину скучити за подібними «гуляннями».



Боротьба хештегів

Після першої частини свята від міської влади на Майдані знову запрацювала локація від Муляренка, така ж як у День прапора: укротека, автографи та фотозона з хештегом #ріднеРівне, який взяв на озброєння Олексій Муляренко.



Але сьогодні з’явилася ще одна фотозона від Юрія Вознюка. На його синьо-жовтому квітковому фоні було «я вдягну все красиве відразу»: ціла купа хештегів – «розквітне Рівне – розквітне Україна» (перефраз гасла з повстанських Великодніх листівок), #МерВознюк, «Юрій Вознюк», #МиЗаВознюка, що викликало певне несприйняття у рівнян.



Крім Олексія Муляренка, який два святкові дні поспіль спілкувався з рівнянами у своїй локації поміж інформаційних кубів, у День Незалежності нам вдалося помітити Вознюка, Карауша, Шаркизяна, які крокували майданом. Хто зна, про що кожен з них думав, прогулюючись майданом. Може, хтось вже уявляв, як наступного року цього дня вітатиме рівнян зі святом вже у новому статусі. Про це ми точно не дізнаємося, але єдине, в чому ми точно впевнені, що ця передвиборна гонка запам’ятається рівнянам надовго, а вітання зі святом Незалежності, буде однією зі сторінок, тож далі буде…

P.S. Під час підготовки матеріалу стало відомо, що акція Олексія Муляренка з популяризації спідвею не пройшла даремно, адже 25 серпня міська рада та обласна державна адміністрація передали мотоцикл, куплений за бюджетні кошти, для спортсмена Романа Капустіна. Спідвею в місті Рівному - бути!



У матеріалі використані фото кореспондентів ОГО та світлина сайту "Рівне вечірнє"





На правах реклами