Ми у Facebook
25.08.2020, 18:47

Українці з 14 років зможуть поміняти "по-батькові"

Українцям дозволять міняти по батькові
З 14-річного віку громадяни зможуть змінювати по батькові за згодою одного з батьків, а з 16 років — самостійно, на власний розсуд. Депутати Верховної Ради підтримали за основу законопроект №2450, який передбачає право українців змінювати по батькові. «За» відповідний документ проголосували 247 народних депутатів, пише korrespondent.net.

Так, у Цивільному кодексі пропонується передбачити право людини у віці від 16 років на свій розсуд змінювати не тільки прізвище та ім’я, а й по батькові, а у віці від 14 років — право змінити по батькові за згодою батьків або піклувальника.

При цьому громадянам від 14 років дозволять змінювати по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав, відомості про нього виключено з актового запису про народження або якщо відомості про чоловіка як про батька внесені до актового запису про народження за заявою матері.

Заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини пропонують вирішувати за допомогою органу опіки чи суду (в такому випадку братимуть до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини та інші обставини, за якими можна визначити, чи відповідає зміну по батькові інтересам дитини).

Відповідні зміни пропонується внести також до Сімейного кодексу.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект розроблено на виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України» (Garnaga v. Ukraine) від 16 травня 2013 року, в якому ЄСПЛ встановив порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод з огляду на те, що відповідні положення законодавства України, що регулюють питання зміни по батькові, сформульовані недостатньо чітко.





На правах реклами