Як правильно зберігати часник у домашніх умовах?
Як зберігати часник, щоб він не висихав і зберігав свої корисні властивості?
Викопувати часник з грядок потрібно в суху погоду. Після викопування краще залишити його на грядці, щоб земля, яка прилипла до голівок, висохла. Після просушування на повітрі, коріння і стебла обрізають. Якщо часник буде зберігатися заплетеним в коси, то стебла залишають довгими, в інших випадках можна залишити не більше 2 см.
Озимий часник швидше висихає, зазвичай він добре зберігається тільки до Нового року, а потім починає гнити і проростати. Літні сорти мають високу лежкість. Частину озимого часнику використовують для осінньої посадки або переробляють, і тільки невелику кількість закладають на зберігання, щоб вжити його в першу чергу. Відрізнити озимий часник від ярого можна по помилковому стеблу, яке йде посередині головки. У літнього часнику такого стебла немає.

Часник краще зберігати в затемненому місці у відкритих коробках, контейнерах або полотняних мішках. Оптимальна температура зберігання зимового часнику — від -2 до +2 градусів, а літній витримує температуру до +20 градусів.
При зберіганні часнику деякі господині дотепер використовують старовинний спосіб, при якому стебла часнику заплітають у коси й розвішують на стінах і гачках. Подібним чином зберігають часник і у капронових панчохах.
Фанерні або картонні коробки, ящики та плетені кошики, в які вкладається на зберігання часник, обов'язково повинні мати отвори для повітря. У погребі тару з часником рекомендується розміщувати на відстані від капусти, картоплі, моркви і буряків, таке сусідство небажане.
В умовах міської квартири можна зберігати часник у скляних банках. Банки ретельно миють і добре просушують, а потім закладають в них часник цілими головками або розібравши його на зубчики. Банки не закривають кришками і ставлять у сухе, затемнене місце. Можна пересипати часник в банках сіллю, яка буде поглинати вологу.

Часник можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 місяців. Довше він не буде там зберігатися у зв'язку з підвищеною вологістю. Псування зубчиків запобіжить сіль або цибулиння, якім пересипають головки. Тару з часником краще розташувати на дверцятах холодильника.
Зберігають у холодильнику часник, залитий маслом. Для такого способу часточки очищають і щільно укладають в стерилізовані банки. Потім заливають їх рослинною олією так, щоб вона повністю покривало часник, і щільно закривають кришкою. Термін зберігання такого часнику — до 3 місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а масло, завдяки часнику, набуває приємний аромат і може бути використане для приготування салатів, соусів і супів.

У Квасилові відкриють дошку пам’яті загиблому Герою Олександру Матеяшу

Сьогодні 16 серпня, о 8:50 на фасаді Квасилівського ліцею відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки на честь загиблого захисника України Олександра Матеяша.
переглядів: 155
У Сарнах родини загиблих захисників отримали державні нагороди

Сарненська міська рада вшанувала пам’ять двох полеглих Героїв, які віддали своє життя за свободу України. Родини загиблих захисників — Віктора Добридника та Миколи Поплавського — отримали високі державні відзнаки посмертно.
переглядів: 296
Радісна звістка для Острога: захисник Олександр Тимощук повернувся з полону

На Рівненщину додому повернувся ще один герой у рамках нового обміну полоненими. Про це повідомив очільник Острозької міської територіальної громади Костянтин Кирилюк.
переглядів: 338
Україна повернула 84 полонених: серед звільнених є Герой з Рівненщини

В Україну вдалося повернути 84 військовослужбовців та цивільних, серед яких і 41-річний солдат з Вараського району
переглядів: 324
У Рівному б'ють на сполох: потрібна кров усіх груп та резусів

Рівненський центр служби крові терміново потребує донорів крові усіх груп як з позитивним, так і негативним резус-фактором.
переглядів: 273
Реклама